BiH
5

Okončan štrajk zdravstvenih radnika u Goraždu, Vlada i Sindikat potpisali sporazum

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Generalni štrajk u zdravstvu na području BPK Goražde je okončan nakon 16 dana. Ministar zdravstva Damir Dučić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu u BPK Goražde Emir Baščelija potpisali su Kolektivni ugovor i aneks ugovora koji će stupiti na snagu nakon objavljivanja u službenim novinama Federacije BIH ali će za njegovu punovažnost biti potrebni i potpisi šest kantona.

"Čin stupanja na snagu ovog Kolektivnog ugovora bit će kada šest kantona u Federaciji da saglasnost na ovaj Kolektivni ugovor, tako da se nadam da će se to ubrzo desiti. Naš kanton je četvrti kanton po redu koji je pristupio ovom granskom Kolektivnom ugovoru, dakle potrebni su još potpisi dva kantona, tako da se nadam da će u narednom periodu uspjeti da dogovore da li ovakvu formu kao što smo mi ili po svom nahođenju" kazao je Dučić.

Predsjednik Sindikata Emir Baščelija izjavio je da je odmah nakon potpisivanja Sporazuma, Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu u BPK donio i formalnu odluku o prekidu štrajka.

Zaustavljanje štrajka je tek prvi korak u sređivanju stanja u ovoj oblasti s obzirom da su i tokom štrajka do izražaja došli i drugi problemi koji prate ovu oblast.

Već za sutra zakazana je i tematska sjednica Skupštine BPK Goražde na kojoj bi trebali biti ponuđeni i konkretni prijedlozi za unaprjeđenje trenutnog stanja u ovoj oblasti.