BiH
18

Zdravstveni radnici iz Goražda stupaju u štrajk 13. januara, iz Vlade ih pozvali na pregovore

Piše: E. A.
Zdravstveni radnici u BPK Goražde najavili su stupanje u generalni štrajk 13. januara ove godine a razlog je nepotpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji je usaglašen na federalnom nivou.

Pregovori sa predstavnicima vlasti vođeni krajem prošle godine nisu urodili plodom pa je Sindikat, prema riječima predsjednika Emira Baščelije, prekinuo pregovore jer, kako ističe, Vlada nije bila spremna prihvatiti ponuđena rješenja.

Novi sastanak u zgradi BPK Goražde održan je sa predstavnicima vlasti i menadžmenata svih zdravstvenih ustanova na području kantona te kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Damir Dučić, kantonalni ministar zdravstva ističe da su predviđeni koeficijenti za obračun plaća glavni razlog zbog kojih nije data saglasnost na potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

"To ne znači da Vlada nije uvažila i prepoznala opravdanost zahtjeva zdravstvenih radnika ili da je nedostajalo volje za njihovo ispunjenje. Ovdje nedostaju novčana sredstva. Ovaj Kolektivni granski ugovor predviđa povećanje satnice sa sadašnjih 2,00 na 2,35, povećanje koeficijenata u rasponu od 1,0 do 4,4 i povećanje satnice sa 37,5 na 40 sati sedmično, tako da su koeficijenti najveći kamen spoticanja. Ukoliko uspijemo da se dogovorimo oko koeficijenata, zaista ne vidim ništa sporno da se Kolektivni ugovor, na zadovoljstvo svih nas, prije svega naših sugrađana i pacijenata koji koriste usluge zdravstva, potpiše. Resorno ministarstvo i Vlada Kantona, u saradnji s kantonalnim Zavodom zdravstvenog osiguranja, u narednom periodu će uložiti sve napore i biti naklonjeni da, u skladu s finansijskim mogućnostima, postignemo dogovor koji će štititi prava uposlenih radnika u zdravstvu", tvrdi Dučić.

Za provedbu predloženog kolektivnog Ugovora neophodno je osigurati dodatnih 1.300.000 KM na godišnjem nivou. Iz Vlade su ponovo pozvali sindikat na pregovore a Dučić se nada da će Sindikat uvažiti postojeću situaciju.

"Obostrano razumijevanje nam je potrebnije nego ikad. Pozivam sindikat zdravstvenih radnika da se vrate za pregovarački sto, jer Vlada Kantona je na posljednje dvije sjednice razmatrala ponuđeni tekst Kolektivnog ugovora i moram da kažem da ovaj tekst nije ni odbijen, a niti prihvaćen", kazao je Dučić.

On tvrdi kako je kolektivni ugovor do danas potpisan samo u Kantonu Sarajevo što ukazuje na veoma složeno stanje u zdravstvu na području cijele Federacije.

U međuvremenu Sindikat radnika uposlenih u zdravstvu potpisao je Sporazum o pružanju minimuma zdravstvenih usluga u vrijeme štrajka u svim zdravstvenim ustanovama na području kantona. Uposleni će provesti puno radno vrijeme na svojim radnim mjestima ali će zdravstvene usluge pružiti samo pacijentima čiji je život neposredno ugrožen. Također sporazumom je definisano da u vrijeme štrajka ljekari ne izdaju recepte za redovne terapije pacijenata.

Novi sastanak sa direktorima zdravstvenih ustanova najavljen je naredne sedmice kada će se uključiti i Vijeće za mirenje, čije je djelovanje je utvrđeno zakonom.