BiH
170

Blizu 800 maturanata u Sarajevu plesalo za Guinessa i žrtve poplava

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Blizu 800 maturanata okupilo se danas na parkingu kod Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi oborili Guinessov rekord u maturantskom plesu na kompoziciju Fledermaus Quadrille, ali i prikupili pomoć za sve ugrožene stanovnike BiH u poplavama.

"Zbog nemilih događaja odlučili smo se fokusirati na prikupljanje pomoći. Sponzori su nam dali veliki novčani doprinos, a mi smo prikupili namirinice, higijenske potrepštine i dezinfekciona sredstva koja ćemo donirati. Ove godine nikome nije Guinessov rekord primaran, već je fokus na ljudima koji su ostali bez svojih domova", kazala je glasnogovornica ove plesne parade Rialda Jarkoč-Memišević.

U istu svrhu danas su plesali i maturanti iz Srbije, čija zemlja je također pogođena poplavama, ali i maturanti iz Slovenije, koja je glavni organizator Maturantske parade. Slovenci su tokom ovog događaja otvorili humanitarni telefon za pomoć BiH i Srbiji. Sredstva prikupljena na taj način će biti preusmjerena na račune nekih od uništenih škola.

Maturantima u Sarajevu pridružili su se i njihovi vršnjaci iz Visokog, Cazina, Travnika, Jablanice, Bihaća, Sanskog Mosta i Zenice. Nakon intoniranja himne BiH maturanti su održali minutu šutnje, a zatim započeli svoj ples.

Prije početka Parade, tradicionalno su prošetali gradom u plavo-žutim majicama. Također, prikupili su pomoć za građane ugrožene poplavam.

"Ovo je bilo predivno iskustvo. Svim maturantima preporučujem da se prijave naredne godine jer je predivno iskustvo od proba, druženja i plesa. Imali smo humanitarnu akciju prikupljanja hrane i odjeće za stanovništvo poplavljenih mjesta i veliki broj se odazvao akciji", rekla je Lejla Durmo, maturantica i aktivistica Crvenog križa koja od prvog dana poplava volontira u svim akcijama.