BiH
122

Maturanti iz cijele BiH će tokom Maturantske parade skupljati pomoć

Klix.ba
Maturantska parada je manifestacija koja se već osmi put održava u Bosni i Hercegovini kao dio velikog projekta koji se sinhronizirano odvija u 12 evropskih zemalja sa preko 90 gradova sudionika u najvećoj maturantskoj zabavi na svijetu.

Svake godine maturanti tačno u podne plešu šestominutnu koreografiju i na taj način pokušavaju da obore Guinessov rekord u sinhroniziranom plesu, što im je do sada šest puta pošlo za rukom.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine u projektu sudjeluju maturanti iz Sarajeva, Jablanice, Visokog, Travnika, Zenice, Bihaća, Cazina i Sanskog Mosta.

Zbog nesreće koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku Maturantska parada pretvara se u veliku akciju prikupljanja pomoći za nastradale u katastrofalnim poplavama. Svi maturanti koji će u petak proći ulicama svojih gradova u karnevalu podrške našoj reprezentaciji na Svjetskom fudbalskom prvenstvu donijet će svoje priloge koje će organizator Maturantske parade podijeliti najugroženijim osobama. Ovim činom maturanti iz Bosne i Hercegovine na najbolji način će pokazati da se na njih njih može računati i u najtežim trenucima.

ASA Prevent grupacija je i ove godine podržala projekat Maturantske parade, osiguravši svim učesnicima rekvizite uz koje izvode svoju koreografiju. Vrijedni zaposlenici Prevent Safetyja iz Goražda pripremili čak 1.000 plavih i 1.000 žutih majica u kojima će maturanti na glavnim trgovima svojih gradova otvoriti 1.000 bijelih kišobrana koje je obezbjedila ASA grupacija. Također, ASA Prevent grupacija će sudjelovat i u humanitarnoj akciji zajedno sa organizatorom.

Novac od ulaznica na koncert grupe Zoster koji će se u subotu naveče održati u Cinema Clubu takođe će biti proslijeđen stanovništvu iz poplavljenih područja.

Zahvaljujemo se i glavnom organizatoru Maturantske parade, Plesnom Klubu Urška iz Ljubljane, koji je otvorio brojeve telefona preko Blic Neta. Sredstva prikupljena na ovaj način bit će preusmjerena račune nekih od uništenih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Građani Bosne i Hercegovine pridružite se maturantima i donesite svoje priloge kako bismo zajedno pomogli oporavak naše zemlje.