BiH
50

Okić: Samo Inzko može spriječiti održavanje referenduma u RS-u

Piše: Er. M.
Mihnet Okić
Mihnet Okić
Nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odbio veto Bošnjaka i time odlučio da referendum o Danu RS-a može biti održan, predsjednik Kluba zastupnika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a Mihnet Okić kazao je za Klix.ba kako referendum sada može spriječiti jedino Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

Okić je rekao da je odranije poznato kako Ustavni sud Republike Srpske donosi političke odluke i da je istu odluku donio i ovaj put.

"U tom smislu nije se ni moglo očekivati nešto drugačije. Ovo može spriječiti jedino visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko. Potrebnija nam je oštrija reakcija OHR-a s obzirom na to da su oni tumači Dejtonskog mirovnog sporazuma", kazao je Okić.

On je dodao da se ne nada ničemu previše od apelacije Ustavnom sudu BiH koju namjerava uputiti Klub Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a s obzirom na to da vlasti iz manjeg bh. entiteta i ranije nisu poštivale odluke Ustavnog suda BiH.

"Kada vidimo da oni iz RS-a ne priznaju odluke Ustavnog suda BiH, onda se i ne nadamo da će apelacija nešto promijeniti. Zato je bitna hitna reakcija OHR-a i visokog predstavnika. Ja ne vidim nikakve druge mogućnosti da se to promjeni", rekao je Okić.

Podsjećamo, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas je odlučilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu.

To bi u prijevodu značilo da vlasti u RS-u više ništa ne sprečava da objave odluku o raspisivanju referenduma u Službenom listu RS-a, čime će ona i stupiti na snagu.