BiH
39

Okić: Mislim da će u RS-u doći do referenduma, Inzko mora reći stop Dodikovoj politici

Piše: Er. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Predsjednik Kluba zastupnika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a Mihnet Okić ocijenio je za Klix.ba kako će današnja sjednica Narodne skupštine RS-a rezultirati donošenjem odluke o raspisivanju referenduma u manjem bh. entitetu.

"Mislim da je današnja sjednica Narodne skupštine RS-a suvišna. Ona pored toga nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ipak, očito je kako postoji konsenzus svih političkih stranaka iz reda srpskog naroda", rekao je Okić.

Što se tiče kritika koje je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik iznio na račun visokog predstavnika i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Okić je kazao da je Dodik davno skrenuo s pravog puta i izgubio kompas.

"Za njega to nije ništa uobičajeno. Bilo je tu vrijeđanja i u svakom pogledu negiranja drugih konstitutivnih naroda, ali i odluka Ustavnog suda BiH i svega onog što dolazi iz Sarajeva", kazao je Okić.

On vjeruje da će NSRS danas usvojiti Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, što je unaprijed i najavljeno.

"Mi smo bili protiv dnevnog reda i mi ćemo napustiti današnju dnevnu sjednicu. Prvo iz razloga što nam nisu dostavili materijale na bosanskom jeziku i latiničnom pismu. I zbog toga, a i zbog same tematike današnje sjednice mi ćemo napustiti sjednicu", rekao je Okić.

Na pitanje da li vjeruje da će stvarno doći do raspisivanja referenduma, Okić odgovara: "Mislim da hoće jer je predizborno vrijeme. Oni će to koristiti kako bi popravili svoju političku ljestvicu u entitetu".

Na kraju razgovora kazao je kako ponašanje Milorada Dodika konačno mora biti zaustavljeno i da to može spriječiti samo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

"Ovo sve predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i to u samoj osnovi. Vrijeme je da se naprave rezovi i da se kaže stop politici Milorada Dodika. To može reći visoki predstavnik i u ovom trenutku to je jedino moguće. Koliko to možemo očekivati - to je pred nama", kazao je Okić.

Podsjećamo, u toku je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske na kojem će zastupnici raspravljati o Prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, kao i imenovanju Komisije za njegovo sprovođenje.