|

OHR: Odluka Živka Budimira o razrješenju ministra Krajine pravno upitna

OHR: Odluka Živka Budimira o razrješenju ministra Krajine pravno upitna
47
F
FENA
6.1.2014. u 15:10
41
komentara
47

dijeljenja
OHR: Odluka Živka Budimira o razrješenju ministra Krajine pravno upitna Sjedište OHR-a u Sarajevu
Razrješenje ministra finansija Federacije Bosne i Hercegovine je pravno upitno, saopćio je danas Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).
Taj ured je pozvao predsjednika FBiH Živka Budimira da povuče odluku od 3. januara 2014. kojom je razriješio ministra finansija Antu Krajinu ili da je izmijeni tako da osigura da ministar može obavljati njegove funkcije sve dok ne bude imenovan njegov nasljednik ili dok sud ne odluči drugačije.

"Odluka predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živka Budimira od 3. januara 2014., kojom razrješava dužnosti ministra finansija Antu Krajinu na osnovu prijedloga premijera FBiH Nermina Nikšića od 10. decembra 2012., izgleda pravno upitna.

Predsjednik Budimir je već ranije, 17. decembra 2012., odlučio da ne prihvati prijedlog premijera Nikšića za smjenu osam ministara u Vladi Federacije, uključujući i zahtjev za smjenu ministra finansija Krajine.

Također, razlozi za odluku o razrješenju ministra Krajine, koje je predsjednik Budimir naveo u javnosti, različiti su od razloga koji su navedeni u prijedlogu premijera Nikšića iz decembra 2012.

Prema postojećim zakonima, ministar finansija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji transakcija vezanih za isplate iz budžeta u FBiH, uključujući isplate najugroženijim slojevima društva, kao i povjeriocima", citat je iz saopćenja OHR-a.

Zbog tih i drugih funkcija koje ministar finansija vrši po službenoj dužnosti, jasno je da je njegova pozicija od ključne važnosti za fiskalnu stabilnost i funkcioniranje ne samo FBiH nego i cijele BiH, navodi dalje Ured visokog predstavnika.

Smatra da je politički neodgovorno gubiti još vremena na pokušaje restrukturiranja Vlade FBiH umjesto da se rješavaju stvarni problemi s kojima se građani suočavaju, poput rastuće nezaposlenosti, loše infrastrukture i korupcije.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...