{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kebo uputio pismo Budimiru: Smijeni Jerka Ivankovića Lijanovića!

12.1.2014. u 16:01
0
123
Kebo uputio pismo Budimiru: Smijeni Jerka Ivankovića Lijanovića!
0
Kebo uputio pismo Budimiru: Smijeni Jerka Ivankovića Lijanovića!
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo otvorenim pismom obratio se predsjedniku FBiH Živku Budimiru, jer je, kako je istakao, o njegovim kjučnim odlukama saznao sam iz medija. Pismo prenosimo u cijelosti.
"U politici postoji ustavna i zakonska odgovornost, ali i ona moralna i principijelna. Na prinicipijelnost i moral konzistentno se poziva Predsjednik FBiH. Zato pozivam predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da pokaže svoj moralni kredibilitet kako bih ja lično, ali i ostali koji se pridržavaju Ustava, zakona i procedura, političke etike i odgovornosti, mogli iznijeti stvoj stav u vezi sa smjenom ministra finansija Ante Krajine i pokretanju postupka za rješenje duboke krize u Federaciji BiH izazvane ovom smjenom.

Kako je kriza neviđeno pogodila ekonomiju u Federaciji BiH, koju građani već počinju osjećati plašeći se hoće li dobiti svoje, ionako male penzije, pozivam predsjednika FBiH Živka Budimira da spriječi dalje ekonomsko urušavanje FBiH time što će smijeniti federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića.

Kako predsjednik Budimir tvrdi da je postupio ustavno kod smjene ministra Krajine i smijenio ga na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića, smatram da, u skladu sa Ustavom, a na osnovu već postojećeg zahtjeva, treba da smijeni i ministra Lijanovića.

Evo samo nekih od argumenata za tu odluku. Prvo, to je istraga koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužilaštvu BiH, a o slučaju Hipo banke koja je već postala međunarodni skandal, zatim zloupotreba položaja i neregularnosti u vezi sa isplatom poticaja, zbog čega su poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu, gospodarenje fondacijom Odraz i pokušaj upravljanja milionima maraka koje su namijenjene poljoprivrednicima, kao i zbog revizorskog izvještaja o finansijskom poslovanju njegovog ministarstva.

Da ne spominjemo neplaćanje PDV-a i carina od firmi koje direktno ili indirektno posjeduje ministar Lijanović, a prema podacima koje je objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH .

Odlukom Budimira o smjeni ministra Kajine nanesene su enormne štete FBiH s tendencijom da eskaliraju i odraze se na državu, ukoliko je ne revidira i, istovremeno, dozvoli da ministar Lijanović bude dodatni faktor ekonomskog slabljenja Federacije BIH, nije isključeno da se u Parlamentu FBiH može formirati Ustavom propisana većina za pokretanje smjene Predsjednika FBiH.

Ukoliko se Predsjednik FBiH ogluši na ovaj poziv, to će otvoriti novu dimenziju upitnosti njegovih odluka i spektar pitanja da li je principijelan, radi li za interese građana i, na koncu, da li je odluku o smjeni ministra Krajine donio on ili ministar Jerko Ivanković Lijanović i zašto", navedeno je u pismu.

Podsjetimo , predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je 3. januara odluku o razrješenju ministra finansija FBiH Ante Krajine, zbog odgovornosti za neisplaćivanje naknada za invalidnine pripadnicima HVO-a na osnovu zahtjeva premijera Nermina Nikšića iz 2012. godine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u nekoliko navrata pozivao Budimira da poništi svoju odluku o smjeni Krajine ili da odluku izmijeni tako da osigura da on može i dalje obavljati funkciju do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: