Spriječiti blokade
155

OHR o odluci RS-a: Ustavni sud je kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom današnje odluke zvaničnika entiteta Republika Srpska da blokiraju rad institucija BiH zbog posljednje odluke Ustavnog suda BiH, za mišljenje smo pitali i Ured visokog predstavnika (OHR).
Odluka predstavnika RS-a će evidentno izazvati novu duboku političku krizu u našoj zemlji, a da bi posljedice mogle biti velike već su upozorili domaći i međunarodni politički faktori.

“Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru. Očekujemo od svih političkih stranaka da poštuju institucije Bosne i Hercegovine i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode BiH ka priključivanju Evropi", navodi se u odgovoru portalu Klix.ba.

U OHR-u ističu da, ne osvrćući se na konkretnu odluku Ustavnog suda koju nisu vidjeli, žele podsjetiti na to da je Ustavni sud kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH.

"U skladu sa Ustavom BiH, entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujuće. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH predviđeno je Ustavom. Napadi na Sud ili bilo kog od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa", poručeno je.

Podsjetimo, predsjednica RS-a Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici RS-a u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu. To u praksi znači blokadu rada u institucijama BiH.

Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS-a.

Ova odluka izazvala je burne reakcije političara iz entiteta FBiH, Američke ambasade u našoj zemlji, a na kraju i OHR-a.

Ustavni sud je, naime, prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.