Milorad Dodik
0

"OHR nema ništa s popisom stanovništva"

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da OHR nema ništa s popisom stanovništva u tom entitetu, te da je RS i dalje privržena stavu da je potrebo provesti popis u cijeloj BiH, ali da to nepodrazumijeva da se isključi mogućnost izjašnjavanja po nacionalnoj osnovi.

Ukoliko se ne dođe do konsenzusa o tome u BiH, naveo je, RS će blagovremeno donijeti zakon da se 2011.godine popis obavi u tom entitetu.

Na stav OHR-a da popis stanovništva proveden samo u jednom dijelu BiH, tj.RS-u, ne bi imao značaj ni vrijednost za bilo koju instituciju, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci postavio kontrapitanje - "šta OHR ima s popisom stanovništva i piše li negdje u Dejtonskom sporazumu da OHR ima s tim posla".

Precizirao je da RS zbog potreba svojih organa želi da provede popis stanovništva da bismo ne samo sa stanovišta broja stanovnika već i iz drugih potreba imali sve potrebne podatke u svim sektorima.

Dodik je dodao da RS prihvata sve Eurostat i traži da bude obuhvaćeno popisom i da problem nije u RS-u.

„Mi ne želimo da se politički manipulira popisom u budućnosti i zato ne prihvatamo da se isključi izjašnjavanje o nacionalnoj osnovi“, rekao je entitetski premijer.