|

OHR izrazio zabrinutost zbog izostanka dogovora šestorke

OHR izrazio zabrinutost zbog izostanka dogovora šestorke
0
S
SRNA
18.11.2011. u 12:03
13
komentara
0

dijeljenja
OHR izrazio zabrinutost zbog izostanka dogovora šestorke Valentin Inzko
Kancelarija visokog predstavnika - OHR saopštila je da jučerašnji neuspjeh političkih lidera da načine pomak u dogovoru o formiranju Vijeća ministara umanjuje šanse da BiH dobije novi saziv Vijeća ministara u ovoj godini.
"Međutim, pomak je još moguć prije kraja godine ako bude spremnosti na kompromis u interesu zemlje i u interesu njenih građana'', navodi OHR.

U saopštenju se izražava zabrinutost što politički lideri u BiH ni ovaj put nisu uspjeli da prevaziđu razlike i finalizuju sporazum o formiranju Vijeća minisatra.

Kancelarija visokog predstavnika apeluje na šestoricu stranačkih lidera da nastave s razgovorima radi pronalaženja rješenja koje će omogućiti formiranje novog Vijeća ministara, koji će raditi kao jedinstveno tijelo u interesu građana i rješavati pitanja koja ih najviše muče - zapošljavanje, usluge i korupcija.

OHR smatra da šestorica stranačkih lidera moraju iskoristiti priliku da uspješno zaključe razgovore o zakonu o sistemu državne pomoći, popisu stanovništva, vojnoj imovini i provođenju odluke u predmetu Sejdić-Finci, te na taj način povedu zemlju naprijed prema euroatlantskim integracijama, uz puno poštovanje i implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...