{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR i EU: Niko u BiH ne bi trebao blokirati provedbu izbornih rezultata

Piše: Er. M./Klix.ba
15.10.2018. u 20:23
109
144
OHR i EU: Niko u BiH ne bi trebao blokirati provedbu izbornih rezultata
109
OHR i EU: Niko u BiH ne bi trebao blokirati provedbu izbornih rezultata
Foto: F. K./Klix.ba
Iz Ureda visokog predstavnik u BiH (OHR) i Delegacije Evropske unije u BiH za Klix.ba su kazali da od bh. političara očekuju angažman u procesu formiranja vlasti na svim nivoima nakon nedavno održanih izbora te da niko ne bi trebao blokirati implementaciju izbornih rezultata.
Povodom najave lidera HDZ-a BiH i odlazećeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je moguće očekivati blokadu tokom formiranja vlasti ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona BiH, potražili smo stav Ureda visokog predstavnika u BiH i Delegacije EU.

"Za žaljenje je što stranke nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. Mogao se pronaći kompromis, ali nije bilo političke volje kako bi se ozbiljno riješilo ovo pitanje", rečeno je za naš portal iz OHR-a.

Ističu da je na bosankohercegovačkim institucijama da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti.

"Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata", naglašeno je.

Iz Delegacije EU u BiH ponovljen je stav Vijeća EU koje je danas istaklo svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje.

"Nakon izbora 7. oktobra i podsjećajući na Zaključke iz juna 2018. godine, Vijeće očekuje da će se svi lideri konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim razinama, u interesu svih građana. Vijeće podsjeća da očekuje da vlasti u BiH daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu Reformske agende."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: