Prijedlog rješenja
126

Ogrešević: U FBiH postoji konsenzus oko indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH

B. R.
Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević smatra da u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji konsenzus oko načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Smatra da politički predstavnici Srba i Hrvata ignorišu Bošnjake.

"Prateći dešavanja i poruke koje se šalju u našoj zemlji niko objektivan i dobronamjeran ne može ne steći dojam da se mnogi ovdje još uvijek drže taktike 'pravit ćemo se da ih nema', koju su uspostavili Cvetković i Maček, a nastavili Tuđman i Milošević sa 'nema te više Alija'", ocijenio je.

Poručio da se u Bosni i Hercegovini sigurno može živjeti normalno, ali pod uslovom da se odrekne spomenutog principa za koji smatra da nikome nije donio ništa dobro. Ogrešević je među onima koji su mišljenja da se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebaju birati indirektno te je pri stavu da oko toga u FBiH postoji konsenzus.

"U FBiH imamo konsenzus oko načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a to je da sva tri člana treba birati indirektno", naveo je.

Imao je i poruku za predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

"Umjesto pritiska na Bošnjake, trebao bi iskoristiti utjecaj koji ima na Milorada Dodika (član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, op.a.) i time doprinijeti rješavanju pitanja izmjena Izbornog zakona", istakao je.

Prema Ogreševićevim riječima, sve ovisi o tome koliko je dobronamjernosti i zdrave logike u glavama onih koji se trenutno pitaju te kojima je obaveza i dužnost rješavati probleme države.