BiH
132

Ogorčeni radnici uništenih preduzeća u srijedu idu ka Graničnom prijelazu Orašje

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici privatizovanih i uništenih preduzeća sa područja TK i radnici Fabrike obuće "Aida“, koja je još uvijek u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, u srijedu će krenuti ka Graničnom prijelazu Orašje u namjeri da napuste Bosnu i Hercegovinu.

Odluka je obznanjena prošle sedmice na sastanku Sindikata solidarnosti, a donesena je zbog ponovnog ignorantskog odnosa vlasti prema radnicima. Zbog ignoriranja radničkih zahtjeva, podsjećanja radi, u februaru 2014. godine u uličnim demonstracijama smijenjena je Vlada TK na čelu sa Seadom Čauševićem.

Radnici i da hoće u trenutnoj situaciji ne mogu smjenjivati nikog. Premijer Bahrija Umihanić je davno podnio ostavku, ali ona nije usvojena jer nije dovršena konstituirajuća sjednica Skupštine TK. Aktuelna Vlada TK radničke zahtjeve prebacuje na Skupštinu TK, a parlamentarne stranke još uvijek nisu se uspjele dogovoriti o formiranju vladajuće koalicije.

"Svjedoci ste šta smo sve pokušali. Međutim, ne ide. Odlučili smo da idemo, eto im kanton, eto im Bosna“, kaže Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata "Konjuha“. Hasan Užičanin, iz Sindikata "Aide“, navodi kako je 50-ka radnika stavilo svoje potpise i u srijedu sa drugim obespravljenim radnicima idu ka Orašju.

"Oni se prepucavaju, a mi gladujemo. Danas smo bili pred Skupštinom TK, ali tamo nema nikog osim sekretara. U srijedu se okupljamo i krećemo na put“, kaže Užičanin.

Planirano je da se radnici okupe u blizini petlje na Šićkom Brodu. Pred njima je pješačenje od nekoliko desetina kilometara do Orašja. Šta će biti kada dođu tamo?

"Nadamo se da će nas pustiti da prođemo granicu. Ako nam zabrane preostaje nam da skačemo u Savu ili da se vratimo u Tuzlanski kanton i preduzmemo radikalnije mjere“, kaže Zikrija Đulović iz Sindikata Livnice čelika.

Obećanja koja su dobili nakon februarskih demonstracija nikada nisu realizovana. Prvenstveno se to odnosi na pokretanje proizvodnje u Diti i Konjuhu. Na izmaku je još jedna godina, a oko 1.000 obespravljenih radnika u Tuzlanskom kantonu i dalje čeka na uvezivanje radnog staža, realizaciju pravomoćno donesenih sudskih presuda, isplatu zaostalih plata, procesuiranje odgovornih za privredni kriminal...

Također, čekaju i da im se isplati "obećanih“ 400 KM jednokratne materijalne pomoći. Vlada TK je navela kako su "ključevi“ u Skupštini TK, ali, kao što smo već naveli, treći mjesec nakon općih izbora ni na vidiku nema vladajuće koalicije u najmnogoljudnijem kantonu FBiH.