|

Oko 200 radnika ide ka granici sa Hrvatskom: Ostavljamo im Bosnu, neka rade šta hoće

Oko 200 radnika ide ka granici sa Hrvatskom: Ostavljamo im Bosnu, neka rade šta hoće
601
Piše: D. Brkić
24.12.2014. u 10:03
387
komentara
601

dijeljenja
1/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
7/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
8/8 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Radnici Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh sa petlje u Šićkom Brodu krenuli su ka granici sa Hrvatskom u Orašju.
Blizu 200 radnika po izuzetno hladnom vremenu odlučilo je da krene na put dug 75 kilometara zbog, kako navode, ignorantskog odnosa izabranih zastupnika u Skupštinu TK.

"Planiramo doći do Srebrenika, a onda tamošnji Crveni krst zamoliti da nam pomognu u organizaciji prenoćišta. U četvrtak bismo nastavili put ka Orašju, a pretpostavljam da bi u večernjim satima došli do granice", kaže Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata Konjuha.

"Borili smo se za ovu državu, a danas nemamo ništa. Ostavljamo im Bosnu, neka rade se njom šta god hoće", kaže Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha.


Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika, kaže kako ne vjeruje da će kod zastupnika u Skupštini TK i u Vladi TK proraditi savjest kako bi sa njima sjeli za pregovarački stol i pokušali iznaći rješenje njihovih problema.

Isto misli i Hasan Užičanin iz Sindikata Aide.

"Dva mjeseca oni nama razvlače pamet. Čekamo ih i ništa. Dolaze praznici, a mi nemamo šta jesti", kaže on.

Većina radnika ima važeće pasoše, dok su neki na put krenuli i sa ličnim kartama. Očekuju da će im se omogućiti ulazak u Hrvatsku, a ukoliko se to ne dogodi oni će na graničnom prelazu čekati izvjestan period.

Podsjetimo da obespravljeni radnici traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 KM. U Vladi TK su naveli kako je ključ za ispunjenje tog zahtjeva u rukama Skupštine TK, ali zastupnici u zakonodavnom tijelu, odnosno predstavnici stranaka, nisu se dogovorili o formiranju parlamentarne većine.
Prijavi grešku


Komentari (387)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...