Na Bajram mirišu avlije
0

Oglasio se top sa Žute tabije, kraj mubarek ramazana

Piše: T. Sekulić
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U 19:35 sati u ponedjeljak se posljednji put u ovoj godini oglasio top sa Žute tabije u Sarajevu. Začuo se pucanj, zatim je mujezin s minareta pozvao muslimane na molitvu i upalili su se kandilji na džamijama. Završen je ramazan, najsvetiji mjesec muslimana.

U muslimanskim porodicama u Sarajevu, ali i širom BiH, danas je pripreman posljednji iftar ovog ramazana. Porodice su se okupile oko sofre i nakon dugih sati posta, odricanja od jela i pića, omrsile i proslavile posljednji dan najsvetijeg mjeseca, u kojem je poslanik Muhamed a. s. primio prvu objavu.

Sarajevo je večeras, pred veliki praznik Bajram, odjeveno u svečano ruho. Ramazanski duh osjeti se na ulicama koje mirišu na tradicionalna jela koja muslimani spremaju uoči sutrašnjeg dana.

Postom, molitivom i milostinjom muslimani su tokom ramazana jačali svoju vjeru. Veliki praznik Bajram, kao što je i običaj, proslavit će u krugu porodice, prijatelja i komšija.

Ekipa portala Sarajevo-x.com svim muslimanima u BiH i inostranstvu čestita veliki praznik Bajram uz želje da ga dočekaju u zdravlju i sreći sa svojim najmilijima. Bajram šerif mubarek olsun!