Bajram šerif mubarek olsun
0

Danas je najradosniji blagdan muslimana

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je prvi dan Ramazanskog bajrama, najradosnijeg praznika muslimana.
Bajramsko jutro u Carevoj džamiji (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Bajramsko jutro u Carevoj džamiji (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Redakcija portala Sarajevo-x.com svim muslimanima u našoj zemlji i širom svijeta upućuje najiskrenije čestitke uz želju da ovaj blagdan provedu u zdravlju, sreći, veselju, miru i blagostanju sa svojim najmilijim i da navike međusobnog pomaganja, dobročinstva, tolerancije i poštovanja nastave da žive i nakon svetog mjeseca.

Centralna bajramska svečanost održava se u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Tradicionalno bajramsko čestitanje je od devet do 12 sati u svečanom salonu Rijaseta.

Bajramski prijem za zvanice je u 20 sati u atriju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida.

U 10 sati je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, susret delegacija i zajednička Fatiha na mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, obraćanje predstavnika Udruženja boraca, ratnih vojnih invalida i šehidskih porodica.

Jasin će proučiti imami sarajevskog Medžlisa IZ-a. Potom će se obratiti reisu-l-ulema Mustafa Cerić, a nakon toga proučiti dova.

U 12 sati u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu je hatma dova šehidima i obraćanje Reisu-l-uleme.