{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oglasili se SDP, Naša stranka i DF: Hrvatska mora zaustaviti otimačinu bh. imovine

14.11.2018. u 15:29
338
67
Oglasili se SDP, Naša stranka i DF: Hrvatska mora zaustaviti otimačinu bh. imovine
338
Oglasili se SDP, Naša stranka i DF: Hrvatska mora zaustaviti otimačinu bh. imovine
Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka i Demokratska fronta pozivaju Vladu i Sabor Republike Hrvatske da izmijene i zaustave primjenu Zakona o poticanju ulaganja, kojim se nastoji legalizirati otimačina stotine miliona KM vrijedne imovine bh. preduzeća širom te države.
Istovremeno, traže od Vijeća ministara BiH da hitno upozna sve relevantne institucije Evropske unije o ovom nasrtaju na imovinu BiH i njenih građana, te pokrene sve pravne mjere kako bi se ova pljačka zaustavila.

Prema odredbama ovog zakona, kako navode u saopćenju, sva sporna imovina, nekretnine i zemljišta bh. firmi, koja u većini slučajeva sada pripadaju FBiH, tretira se kao imovina Republike Hrvatske, koju je moguće iznajmiti bez naknade na period od 10 godina, a nakon tog roka i otkupiti.

"Ovakav zakon u direktnoj je suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske i Aneksom G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. Posebno zabrinjava činjenica da je Zakon usvojen u trenutku kada se očekuje da BiH dobije prve presude o pitanju povrata ove imovine pred Sudom u Strazburu. Jasno je kako je cilj da se i na ovaj način onemogući ili oteža provođenje čak i presuda Suda za ljudska prava, kao što se godinama otežava i onemogućava povrat ove imovine, čime se državi BiH nanosi ogromna šteta", naveli su.

Dodaju da ovakvo djelovanje vlasti Republike Hrvatske nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje je potrebno graditi između dvije države. Sramna je šutnja zvaničnika BiH u vezi sa ovim pitanjem, a naročito opravdavanje i relativiziranje otimačine koje dolazi od predstavnika BiH imenovanih ispred HDZ BiH.

"Njih podsjećamo kako se radi o imovini koja pripada svim građanima BiH, uključujući i one za koje ti isti predstavnici tvrde kako se zalažu za njihove interese. Sigurno ih ljudi ove zemlje nisu birali kako bi svojim neradom i zloupotrebama bili saučesnici u krađi njihove imovine. Treba li podsjećati kako je gotovo sva imovina firmi iz Republike Hrvatske u BiH uredno vraćena u posjed tih firmi, u duhu dobrosusjedskih odnosa, te obaveza iz Sporazuma o sukcesiji. Krajnje je vrijeme da na isti način postupi i vlast u Republici Hrvatskoj, kao što je i krajnje vrijeme da se vlasti u BiH počnu boriti za interese BiH, umjesto što se bore za lične ili interese svojih stranaka. Ako je BiH vratila imovinu Hrvatskoj, a jeste, onda to mora učiniti i Hrvatska. Za ovakav oblik otimačine nema mjesta u modernoj Evropi", zaključuju iz SDp-a, Naše stranke i DF-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: