Nakon burne reakcije
72

Oglasila se Ilidža: Na Stupu se pravi stambeno-poslovni kompleks od tri osmospratnice

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon pisanja portala Klix.ba o gradnji novih stambenih zgrada na području Ilidže, tačnije u naselju Stup, oglasila se i Općina Ilidža informacijom o broju lamela i investotoru.

Riječ je o atraktivnoj lokaciji na kojoj je planirana i raskrsnica s budućom XIII transverzalom, a kojom dominiraju Tibrine zgrade koje su za mnoge građane ovog dijela Sarajeva stvorile mnoštvo problema zbog neadekvatne spratnosti, neriješene putne mreže i manjka škola. Građani su se stoga s pravom zabrinuli kada su ugledali bagere na donedavno praznoj livadi.

Također, na gradilištu nije postojala tabla pa su građani bili uskraćeni za osnovne informacije o radovima. Ona je naknadno postavljena, a i Općina Ilidža je za portal Klix.ba odlučila otrkiti pojedinosti.

"Na lokalitetu Stupa, tačnije uz saobraćajnicu Bulevar Meše Selimovića, počeli su pripremni radovi na osnovu rješenja Službe za prostorno uređenje. Rješenje o pripremnim radovima dato je na osnovu urbanističkih saglasnosti za tri lamele", potvrđeno je iz Općine Ilidža.

Kako je rečeno, na lokalitetu je planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na kojem se planira fazna gradnja. Sve tri zgrade imat će spratnost P+8 uz tri nivoa pod zemljom. Investitor je Bulevar d.o.o., projektant Tibra Pacific, a rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Podsjećamo, u sarajevskom naselju Stup prije nekoliko sedmica počeli su radovi na novom stambenom objektu. Riječ je o zgradi koja se radi po nedavno usvojenom regulacionom planu "Stup Nukleus", a koji je, prema navodima opozicije u Općini Ilidža, usvojen mimo zakona. Kako se tvrdi, gradnja predstavlja grubo kršenje prethodnih dogovora Općine Ilidža s građanima, a da sve bude još nepravilnije - gradilište ne posjeduje adekvatnu tablu s osnovnim informacijama poput izvođača, investitora i roka gradnje.