Divlja Ilidža
49

Na Stupu niču nove zgrade, opozicija optužuje vlast za netransparentnost i kršenje zakona

Piše: Irvin Pekmez
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U sarajevskom naselju Stup prije nekoliko sedmica počeli su radovi na novom stambenom objektu. Riječ je o zgradi koja se radi po nedavno usvojenom regulacionom planu "Stup Nukleus", a koji je, prema navodima opozicije u Općini Ilidža, usvojen mimo zakona. Kako se tvrdi, gradnja predstavlja grubo kršenje prethodnih dogovora općine s građanima, a da sve bude još nepravilnije - gradilište ne posjeduje adekvatnu tablu s osnovnim informacijama poput izvođača, investitora i roka gradnje.

Vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Ilidža Samir Avdić je za Klix.ba komentarisao situaciju koja Ilidžancima, ali i drugim Sarajlijama izaziva deja vu, posebno zbog katastrofalnog poteza u planiranju i odobravanju visine današnjih Tibrinih zgrada na Stupu.

"Sama gradnja u ovom trenutku je problematična. Naime, ilidžanska vlast, zajedno sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo i zborovima građana, je kroz amandmane RP-a pokušala približiti stavove. Jedan od najvažnijih amandmana na kojem su građani insistirali jeste da se ne smije početi izgradnja novih zgrada prije izgradnje osnovne škole. Kao što vidimo, izgradnja škole nije počela, a zemljište za školu još nije proglašeno javnim interesom. Također, na jednoj lokaciji počela je gradnja zgrade. Mi kao vijećnici nemamo informacija o tome šta se gradi, a na skoroj sjednici kolega Mirza Alijagić je postavio pitanje o tome, ali odgovor nije dobio. To je praksa, mi nikad ne dobijamo informacije za koje neko misli da ih ne trebamo znati. Nije to slučaj samo s opozicijom, nego i vijećnici iz većine ne dobiju odgovore na neka pitanja", kazao je Avdić.

Priča može početi i ranije, ali uzmimo za početak ljeto 2017. Prijedlog Regulacionog plana koji je predočen građanima 31. augusta 2017. godine bio je neprihvatljiv za značajan procent stanovnika (iako zbor građana često ide niz dlaku vlasti u općini), posebno zbog spratnosti, distance između zgrada koja do sada nije poštovana i činjenice da ne postoji osnovna škola. Čini se da opet treba ponavljati kako djeca sada moraju ići u škole u centar Ilidže, a tu su i problemi s kanalizacijom, pristupnim cestama i parkinzima.

Vladajuća većina je zato obećala da će se kroz amandmane uraditi kompromis kroz Općinsko vijeće Ilidža. Amandmani su doneseni 21. septembra 2017., ali tu je nastao problem.

Danas se u regulacionom planu koji je usvojen toga dana, a koji se nalazi u Službenom listu objavljenom tek u junu 2018. godine, nalaze oba rješenja - originalni prijedlog iz 31. augusta, a ispod njega su priloženi amandmani koji su usvojeni 21. septembra.

Ali to nije sve, pojedini amandmani su "nadjačani" i stavljeni u svojevrsni limbo. Prvenstveno oni koji regulišu visinu spratova.

"Dokument koji je OV usvojilo 21. septembra 2017. i dokument koji je objavljen u službenom listu nije isti. Suštinska razlika je spratnost koja je bila definisana 2. amandmanom i koja je bila ograničena na P+8. Oni su se na to oglušili u jednom dijelu i ostalo je da se u sjeveroistočnom dijelu RP-a može graditi spratnost P+16. I sada svi investitori rade po zakonu. Ono što je izašlo u Službenom listu je po zakonu, ali dokument u Službenom listu je krivotvoren. Bitna je prevara u Službenim novinama. Ovdje se desila prevara građana u režiji Stranke demokratske akcije", objašnjava za Klix.ba vijećnik iz Demokratske fronte Amar Kečo.

Također, u Službeni list nije uveden amandman koji kaže da se prije gradnje škole ne može graditi dodatna stambena zgrada.

Kečo je 30. augusta protiv predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Muhameda Omerovića podnio krivičnu prijavu zbog potpisivanja dokumenta u Službenom listu, a koji ne odgovara izglasanom Regulacionom planu od 21. septembra (detalji u galeriji).

Avdić nije bio za takvo rješenje, odnosno za uvođenje amandmana upravo zbog pravne zbrke i slobode interpretacije.

"Ja sam smatrao da zakon ne predviđa takav način usvajanja RP-a jer se kroz amandmane prijedlog suštinski mijenja. Mislim da se RP trebao vratiti građanima u formi nacrta kroz javnu raspravu pa da se onda dobije materijal u kojem su ucrtane zgrade s manje spratnosti. Većina je smatrala da treba usvojiti originalni prijedlog uz amandmane koji mijenjaju original", zaključio je Avdić.

Zanimljivo je da je na prostoru izvođenja radova istim regulacionim planom predviđen spoj na buduću XIII transverzalu koji će, prema svemu sudeći, biti pomjeren s predviđene lokacije.

S obzirom na to da ni vijećnici OV Ilidža nemaju informacije o pojedinostima dešavanja na Stupu, ne čudi što iz Općine Ilidža portalu Klix.ba nije odgovoreno na upit o specifičnostima gradnje.