Savez demobilisanih boraca
2

Oformljen tim koji će ispitati događaje od 21. aprila

FENA
Pod svjetlom svijeće, jer im je isključena i struja i grijanje, Savez demobilisanih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. FBiH predočio je danas novinarima svoje stavove u vezi s protestima boračkih organizacija 21. aprila ispred zgrade Vlade FBiH.

Nakon analize o ukazanim potrebama da se utvrdi tačno činjenično stanje vezano za ove proteste Savez je donio odluku o osnivanju stručnog tima za utvrđivanje relevantnih činjenica.

Kako je kazao Niaz Hodžić, v.d. predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH, zadatak stručnog tima je da utvrdi sve relevantne činjenice uvidom u dokumentaciju temeljnih boračkih organizacija koje su donijele odluku o učešću članova udruženja građana na tom protestu.

Savez je osnovao i stručni tim za analizu informacija iznijetih u medijima, a zadatak ovog tima je da prikupi relevantne izjave odgovornih i stručnih osoba, te da nakon toga napravi analizu o tačnosti informacija i razlozima za davanje određenog vida informacija u javnost.

Upravni odbor Saveza zaključio je da su protesti organizirani, pripremljeni i najavljeni u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo te da ne postoje elementi koji ukazuju na propuste organizatora.

"Uredno smo najavili mirne proteste sedam dana ranije i nakon toga, a u skladu sa zakonskom obavezom nije donijeto rješenje o zabrani okupljanja, što ukazuje da su okupljanja koja su najavljena prihvaćena kao legitimna", dodao je Hodžić.

Iz Saveza su kazali da se nadaju da će stručni tim za nekih desetak dana izaći u javnost s tačnim informacijama.

"Činjenica je da je na protestima bilo više grupa koje ne pripadaju boračkim organizacijama, ali upravo to treba da utvrdi stručni tim", kazao je Munir Karić, predsjednik Skupštine Saveza demobilisanih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. FBiH.

Stručni tim, kojeg će činiti ljudi od struke, utvrdit će da li je bilo politizacije ovih protesta, dodao je Karić.

"Jasna je stvar da je bilo zloupotrebe skupa, jer su jedini gubitnici boračka populacija i policija, a ko je dobitnik svi treba da se zapitaju", kazao je Karić.

Članovi Saveza još jednom su izrazili nezadovoljstvo jer niko od nadležnih nije bio u zgradi Vlade FBiH.