{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH

F
26.9.2012. u 19:19
0
5
Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH
0
Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH
Halid Genjac
Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH danas je razmatrala Izvještaj o provođenju mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH 2008.-2012. godine.
Predsjedavajući Komisije Halid Genjac je nakon sjednice kazao Feni da u 2012. ističe rok za provođenje svih prioriteta iz Evropskog partnerstva, i kratkoročnih i srednjoročnih.

Po njegovim riječima, predstavnici Direkcije za evropske integracije su upoznali članove Komisije sa stanjem svih tih mjera i svih prioriteta.

"Razmotrili smo izvještaj i odlučili da ga uputimo u parlamentarnu proceduru, jer u skladu s ranijim odlukama domovi svako šest mjeseci razmatraju ispunjavanje prioriteta iz Evropskog partnerstva i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Genjac.

Kad se pogleda u cjelosti, dodao je on, može se reći da je negdje polovica mjera provedena, a polovica nije “što je vrlo zabrinjavajući podatak obzirom da se nalazimo u godini koja je kraj provođenja ovih prioriteta iz Evropskog partnerstva“.

Genjac je kazao da je Komisija razmatrala i realizaciju obaveza iz Mape puta koja je usaglašena na posljednjem sastanku lidera u junu u Briselu, svaku tačku koja je u toj Mapi puta, u kom stanju se nalazi, kad je rok njenog provođenja.

"Upoznati smo sa stanjem tih obaveza i iz diskusije se moglo zaključiti da je potrebno da se na sjednicu Komisije pozove predsjedavajući Vijeća ministara što prije i da podnese i on detaljnu informaciju o stanju ovih obaveza iz Mape puta", kazao je Genjac.

Danas je razmatrana i Informacija o prijedlogu paketa projekata za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) - Komponenta I za 2012. i 2013. godinu.

"Ovih dana se, kako smo mogli čuti iz informacije, intenzivne aktivnosti vode i u Direkciji i u Vijeću ministara i u kooridnaciji Vijeća ministara s vladama entiteta u smislu postizanja saglasnosti oko preostalih neusaglašenih projekata kako bi se što je moguće više spasilo tih sredstava koja su namijenjena i usvojio eventualno paket u cjelosti, kazao je Genjac, dodajući da će, po svoj prilici, dio pitanja ostati neusaglašen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: