BiH
0

Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH

FENA
Halid Genjac
Halid Genjac
Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH danas je razmatrala Izvještaj o provođenju mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH 2008.-2012. godine.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac je nakon sjednice kazao Feni da u 2012. ističe rok za provođenje svih prioriteta iz Evropskog partnerstva, i kratkoročnih i srednjoročnih.

Po njegovim riječima, predstavnici Direkcije za evropske integracije su upoznali članove Komisije sa stanjem svih tih mjera i svih prioriteta.

"Razmotrili smo izvještaj i odlučili da ga uputimo u parlamentarnu proceduru, jer u skladu s ranijim odlukama domovi svako šest mjeseci razmatraju ispunjavanje prioriteta iz Evropskog partnerstva i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Genjac.

Kad se pogleda u cjelosti, dodao je on, može se reći da je negdje polovica mjera provedena, a polovica nije “što je vrlo zabrinjavajući podatak obzirom da se nalazimo u godini koja je kraj provođenja ovih prioriteta iz Evropskog partnerstva“.

Genjac je kazao da je Komisija razmatrala i realizaciju obaveza iz Mape puta koja je usaglašena na posljednjem sastanku lidera u junu u Briselu, svaku tačku koja je u toj Mapi puta, u kom stanju se nalazi, kad je rok njenog provođenja.

"Upoznati smo sa stanjem tih obaveza i iz diskusije se moglo zaključiti da je potrebno da se na sjednicu Komisije pozove predsjedavajući Vijeća ministara što prije i da podnese i on detaljnu informaciju o stanju ovih obaveza iz Mape puta", kazao je Genjac.

Danas je razmatrana i Informacija o prijedlogu paketa projekata za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) - Komponenta I za 2012. i 2013. godinu.

"Ovih dana se, kako smo mogli čuti iz informacije, intenzivne aktivnosti vode i u Direkciji i u Vijeću ministara i u kooridnaciji Vijeća ministara s vladama entiteta u smislu postizanja saglasnosti oko preostalih neusaglašenih projekata kako bi se što je moguće više spasilo tih sredstava koja su namijenjena i usvojio eventualno paket u cjelosti, kazao je Genjac, dodajući da će, po svoj prilici, dio pitanja ostati neusaglašen.