Vijeće ministara BiH
1

Jednoglasno usvojen Državni paket IPA 2012. za BiH u iznosu od 84,77 miliona eura

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas je na sjednici jednoglasno usvojilo u cjelosti Državni paket IPA 2012. za Bosnu i Hercegovinu, koji je formirala Evropska komisija (EK) i dostavila državnom IPA koordinatoru 4. oktobra.

Time je Vijeće ministara BiH načinilo novi iskorak u ispunjavanju preuzetih obaveza sukladno zadatim rokovima Evropske komisije.

Zadužena je Direkciju za evropske integracije da Evropsku komisiju izvijesti o prihvatanju Državnog paketa IPA 2012.

Na osnovi prijedloga iz BiH Evropska komisija je formirala paket za IPA 2012. državni program za BiH u ukupnom iznosu od 84,77 miliona eura.

Paket čini 12 projekata i to Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu pristupanja EU; Jačanje sustava javnih nabava u BiH; Potpora državnoj i entitetskim statističkim institucijama - faza VI; Podsektor pravde; Potpora u oblasti provođenja zakona; Uspostavljanje sustava državne pomoći; Potpora BiH u provedbi obaveza iz SSP-a u oblasti transporta; Razvoj kvalifikacijskog okvira za sve forme obrazovanja; Potpora trajnim rješenjima u okviru revidirane Strategije za provedbu Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma; Unapređenje zdravlja životinja i kontrola nusproizvoda životinjskog podrijetla u BiH; Daljnje jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblastima proizvoda za zaštitu bilja, zdravlja bilja i sjemena i sadnica, uključujući fitosanitarne laboratorije i fitosanitarne inspekcije te Opći instrument za potporu evropskim integracijama.

Ovi prijedlozi predstavljaju konačnu verziju projektnih i sektorskih prijedloga koji će biti dostavljeni IPA Komitetu za razmatranje na sastanku 26. novembra i koji će, ukoliko budu odobreni, rezultirati odlukom Komisije do kraja 2012. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.