|

EU će uložiti 84,8 miliona eura u BiH kao podršku reformama

EU će uložiti 84,8 miliona eura u BiH kao podršku reformama
111
F
FENA
21.12.2012. u 18:41
31
komentara
111

dijeljenja
EU će uložiti  84,8 miliona eura u BiH kao podršku reformama
Evropska unija (EU) će uložiti 84,8 miliona eura u Bosnu i Hercegovinu kao podršku reformama neophodnim za daljnje napredovanje zemlje na njenom putu ka evropskim integracijama, saopćila je danas Evropska komisija.
Novac će biti za povećanje efikasnosti pravosuđa, jačanje parlamenata u zemlji, unapređenja u sektoru saobraćaja i uključivanje osjetljivih grupa, uključujući izbjeglice i interno raseljene osobe.

Podrška je i za službe za provođenje zakona kao pomoć u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, te za daljnji rad na usklađivanju propisa Bosne i Hercegovine sa zakonima i standardima EU.

„EU nastavlja da dokazuje svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Sada je od presudne važnosti da vlasti Bosne i Hercegovine uspostave djelotvoran mehanizam koordinacije kako bi se maksimalno iskoristila podrška EU na dobrobit njenih građana“, naglasio je komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan File.

Sredstva su osigurana iz programa instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu (IPA).

EU je osigurala 439 miliona eura pretpristupne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u periodu 2007 - 2011. godine.

Sredstva IPA određuju se na osnovu stvarnih potreba zemlje u pogledu provođenja reformi neophodnih za ulazak u EU (političke reforme, npr: reforma pravosuđa, ljudska prava, itd; ekonomski, socijalni i teritorijalni razvoj, s ciljem dobro koncipiranog, održivog i inkluzivnog rasta; sposobnost ispunjavanja obaveza iz članstva i usklađivanje sa zakonskim propisima EU; regionalne integracije i prekogranična saradnja).

Ovim sredstvima, zemlje koje teže članstvu u EU mogu da realizuju neophodne reforme i pripreme se za primjenu evropskih standarda i politika.

Od 2007. godine do danas, zemlje koje teže članstvu u EU dobile su namjenska sredstva i podršku EU putem jednog kanala - Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Ukupna vrijednost sredstava pretpristupne pomoći za period 2007 - 2013. godine je 11,5 milijardi eura.

IPA ima pet komponenti: Pomoć u tranziciji i izgradnji institucija, Prekogranična saradnja, Regionalni razvoj, Razvoj ljudskih resursa i Ruralni razvoj.

Izvršenje pretpristupne pomoći EU po osnovu programa IPA počinje definisanjem namjera Komisije u smislu indikativnih finansijskih sredstava.

Slijedi usvajanje strategija na osnovu konkretnih potreba zemlje i utvrđivanje prioriteta za finansijsku pomoć EU za period 2007 - 2013.

Naredni korak je priprema, zajedno s korisnicima, programa radi određivanja okvira za raspodjelu sredstava na godišnjem nivou.

Konačno, programi se realizuju putem specifičnih projekata na nivou zemlje ili regiona.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...