{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica plenuma u Zenici, u ponedjeljak odluke Kolegija Skupštine

F
15.2.2014. u 17:10
101
25
Održana sjednica plenuma u Zenici, u ponedjeljak odluke Kolegija Skupštine
101
Nezadovoljni građani Zenice, koji su proteklih dana protestovali ispred zgrada Zeničko-dobojskog kantona i Općine Zenice, danas su umjesto okupljanja na ulici održali sjednicu plenuma građana u sportskoj dvorani Bilimišće.
Ovom Plenumu prisustvovao je manji broj zainteresiranih građana, oko 500, koji su očekivali znatno više od ovog okupljanja. Jedan od lidera građanskog bunta Dženan Skelić istakao je da su se već desile velike promjene, ali da očekuju da će i dalje sve ići uzlaznom linijom s obzirom da ne može sve da se promijeni "preko noći".

Skupštine su jedini zakonodavni organ u državi, na bilo kojem nivou vlasti, i logično je da se sve zakonske, pravne i ustavne odluke donose u parlamentima, rečeno je na zeničkom Plenumu, na kojem je izabran i ekspertni tim koji će ubuduće voditi sve aktivnosti. U ovaj tim su birani predstavnici nekoliko grupa koji će zastupati interese i boriti se za bolje uslove građana.

- Pokušavamo postepeno stvari artikulirati i kod zahtjeva Skupštini Kantona sve smo sveli na dva glavna: ukidanje statusa bijelog hljeba, što nije prihvaćeno zbog višeg nivoa vlasti i promjenu Vlade. Zatim smo imenovali moderatore, imenovali glasnogovornike, koji će komunicirati sa javnošću i osobu koja će komunicirati sa MUP-om po pitanju bezbjedonosnih aspekata. Pokušaćemo stvoriti određenu grupu predstavnika ispred svake od kategorija stanovništva - istakao je Dženan Skelić.

U ponedjeljak, 17. februara, tokom prijepodnevnih sati predstavnici Plenuma će prisustvovati sjednici Kolegija kantonalne Skupštine. Zenički prosvjednici su odlučili tražiti od Kolegija Skupštine ZDK da ona predloži mandatara, koji je nestranački i čije ime nije ime ukaljano, a dolazi iz redova eksperta, jer je to u skladu sa zakonom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: