BiH
0

Zenica: Održan drugi plenum građana ZDK, uskoro formiranje novih zahtjeva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U sportskoj dvorani Bilimišće u Zenici u petak navečer održan je drugi po redu Plenum građana Zeničko-dobojskog kantona. Plenumu je prisustvovalo više stotina građana, a organizatori smatraju da je uspješniji nego prethodni.

U početku drugog Plenuma građana iznesen je izvještaj o radu, a građani su imali priliku da kažu svoje mišljenje, zahtjeve, prijedloge i ideje.

Članovi Plenuma su zaključili kako je potrebno izvršiti veći pritisak na usvajanje zahtjeva koje su proslijedili Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, a akcenat su stavili na ukidanje "bijelog hljeba".

"Vlada ZDK nas je obavijestila da je to zakon na Federalnom nivou te da oni ne mogu donijeti tu odluku, a javio nam se jedan naš građanin koji je potvrdio da to nije pravilo, te da Vlada ZDK ima ovlasti da donese ovu odluku", istakli su iz Plenuma građana ZDK.

Oni su dodali da će Vijeće Plenuma u subotu navečer održani sastanak kako bi artikulisali sljedeće zahtjeve koje će iznijeti pred Skupštinu ZDK.

"Dogovorili smo da ta lista zahtjeva bude kraća, oko pet zahtjeva, jer smatramo da se manje, a češće liste zahtjeva mogu lakše razumjeti i da ćemo tako lakše doći do dogovora. Priroriteti će biti zahtjevi koji su najviše zastupljeni kao što su korupcija, privatizacija i druga pitanja vezana za zaposlenost, odnosno nezaposlenost, te zahtjevi koji pomažu najugroženijim grupama ljudi, ali i oni koji se mogu riješiti na najjednostavniji i najbrži način", saopćili su iz Plenuma građana ZDK.

Podsjetimo, Skupština ZDK svoje zasjedanje zakazala je za 25. februar sa početkom od 11 sati kada će se razmatrati bezbjedonosna situacija u ZDK, već dostavljeni zahtjevi Plenuma građana ZDK, te ostavka Vlade ZDK.