|

Kolegij Skupštine ZDK pristao da imenuje mandatara Vlade

Kolegij Skupštine ZDK pristao da imenuje mandatara Vlade
7
Klix.ba
17.2.2014. u 16:18
3
komentara
7

dijeljenja
1/5 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/5 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/5 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/5 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/5 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Nakon zasjedanja današnjeg kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje su izneseni novi zahtjevi Plenuma građana ZDK i gdje je bilo burne rasprave u vezi s tim ko treba imenovati mandatara, kolegij Skupštine ZDK ipak je donio odluku da tu obavezu preuzmu na sebe.
Na današnjem kolegiju Skupštine ZDK donesen je zaključak o održavanju sjednice Skupštine ZDK za 25. februar, kada će na dnevnom redu biti tri tačke. Prva tačka dnevnog reda bit će razmatranje i upoznavanje sa aktuelnom sigurnosnom situacijom sa posebnim akcentom na dešavanja koja su se dogodila 7. februara.

Druga tema o kojoj će se zasjedati članovi Skupštine ZDK jeste upoznavanje o zahtjevima građana organizovanih u Plenumu ZDK, te upoznavanje o zahtjevima drugih legitimnih organizacija i boračkih udruženja, a kao posljednja tačka dnevnog reda bit će razmatranje ostavke Vlade ZDK i određivanje Skupštine prema ostavci.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić, po završetku kolegija Skupštine ZDK, je kazao kako se nada da će Skupština razumjeti zahtjeve i da će zajedno uspjeti u njihovoj realizaciji.

"Skupština će preuzeti odgovornost da donese politički zaključak kojim bi Vladu u tehničkom mandatu ovlastila u najnužnijim radnjama koje osiguravaju elementarne funkcije života u ZDK, dok se ne izabere nova Vlada ZDK", kazao je Radišić, te dodao:

"Usaglašeno je da će Skupština ZDK dati novog mandatara, a ko će imati tu snagu da okupi povjerenje i novu snagu, to nam je korak prema kojem idemo... Bilo je različitih poimanja jer smo svi ispred svojih stranaka dobili mandate, a od nas se traži da izaberemo nestranačkog mandatara. Ja bih volio da svi izađemo u susret tom zahtjevu i nadam se da ćemo u tome uspjeti i da ćemo ispoštovati zahtjeve koje su građani postavili pred nas."

Oko stotinu nezadovoljnih građana Zenice i danas su protestvovali ispred zgrade Vlade ZDK gdje su tražili da se situacija što prije riješi, te da se ispune njihovi zahtjevi.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...