BiH
7

Kolegij Skupštine ZDK pristao da imenuje mandatara Vlade

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nakon zasjedanja današnjeg kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gdje su izneseni novi zahtjevi Plenuma građana ZDK i gdje je bilo burne rasprave u vezi s tim ko treba imenovati mandatara, kolegij Skupštine ZDK ipak je donio odluku da tu obavezu preuzmu na sebe.

Na današnjem kolegiju Skupštine ZDK donesen je zaključak o održavanju sjednice Skupštine ZDK za 25. februar, kada će na dnevnom redu biti tri tačke. Prva tačka dnevnog reda bit će razmatranje i upoznavanje sa aktuelnom sigurnosnom situacijom sa posebnim akcentom na dešavanja koja su se dogodila 7. februara.

Druga tema o kojoj će se zasjedati članovi Skupštine ZDK jeste upoznavanje o zahtjevima građana organizovanih u Plenumu ZDK, te upoznavanje o zahtjevima drugih legitimnih organizacija i boračkih udruženja, a kao posljednja tačka dnevnog reda bit će razmatranje ostavke Vlade ZDK i određivanje Skupštine prema ostavci.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić, po završetku kolegija Skupštine ZDK, je kazao kako se nada da će Skupština razumjeti zahtjeve i da će zajedno uspjeti u njihovoj realizaciji.

"Skupština će preuzeti odgovornost da donese politički zaključak kojim bi Vladu u tehničkom mandatu ovlastila u najnužnijim radnjama koje osiguravaju elementarne funkcije života u ZDK, dok se ne izabere nova Vlada ZDK", kazao je Radišić, te dodao:

"Usaglašeno je da će Skupština ZDK dati novog mandatara, a ko će imati tu snagu da okupi povjerenje i novu snagu, to nam je korak prema kojem idemo... Bilo je različitih poimanja jer smo svi ispred svojih stranaka dobili mandate, a od nas se traži da izaberemo nestranačkog mandatara. Ja bih volio da svi izađemo u susret tom zahtjevu i nadam se da ćemo u tome uspjeti i da ćemo ispoštovati zahtjeve koje su građani postavili pred nas."

Oko stotinu nezadovoljnih građana Zenice i danas su protestvovali ispred zgrade Vlade ZDK gdje su tražili da se situacija što prije riješi, te da se ispune njihovi zahtjevi.