BiH
0

Održana sjednica koordinacionog tima Vijeća ministara BiH za NATO

FENA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je održana 37. sjednica Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH za NATO.

Sjednicom je predsjedavala zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajuća Koordinacionog tima za NATO Ana Trišić- Babić.

Na sjednici je razmatrano pitanje trenutne situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina u procesu NATO integracija, u vezi pripreme dokumenta ANP (Annual National Program), te stanje procesa integracija u mehanizmu IPAP (Individual Partnership Action Plan).

Razmatrana su pitanja realizacije Partnerskog cilja 3781, koji predviđa davanje doprinosa BiH u naporima NATO u postkonfliktnoj civilnoj izgradnji institucija, demokratskog procesa i mira.

BiH ima za cilj ustanovljenje sveobuhvatne baze podataka stručnjaka, te potreba njihove dodatne edukacije u ovoj oblasti.

Cilj ovih aktivnosti je da BiH bude osposobljenja za aktivno učešće u civilnom stvaranju bezbjednosti u zonama koje se oporavljaju od ratnih djejstava, u sklopu savezničke saradnje.

U procesu izgradnje mira učestvuju stručnjaci iz raznih oblasti - medicinsko osoblje, inženjeri, nastavnici, pravni eksperti, stručnjaci za položaj žena u društvu, bezbjednosti, policijske reforme, kontrole medija i brojni drugi.

Baza podataka biće formirana u saradnji s predstavnicima entiteta i Brčko Distrikta, i bila bi koordinirana s NATO potrebama u vezi mirovnih post-konfliktnih misija.

Pored toga, bila bi u funkciji da se upotrijebi i za mirovne misije u sklopu Ujedinjenih nacija, OSCE-a ili EU (CSDP - Common Security and Defense Policy).

Koordinacioni tim za NATO ovu aktivnost će realizirati na osnovu iskustava iz aktivnosti nekih ranijih ekspertnih grupa koje je Koordinacioni tim za NATO vodio.

Prezentiran je i trenutni napredak u implementaciji Partnerskih ciljeva saradnje BiH - NATO u mehanizmu saradnje PARP (Planning and Review Process).

BiH se trenutno nalazi u trećem ciklusu PARP-a, u kome se realizira ukupno 39 partnerskih ciljeva.

U saradnji s NATO-om, Ministarstvo odbrane BiH priprema odgovore na PARP-Upitnik, na osnovu kojeg će biti izvršena procjena sveukupne sigurnosne i odbrambene situacije u BiH.

Ona će poslužiti za definiranje Partnerskih ciljeva saradnje za 4. ciklus PARP-a, u cilju povećanja interoperabilnosti između BiH i NATO-a, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću zamjenice ministra vanjskih poslova BiH.