Predsjedavao novi predsjednik
0

Održana redovna sjednica Sabora IZ u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon konstituirajuće sjednice i provedenog izbornog procesa, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedavanjem novoimenovanog predsjednika Safeta Softića održao je redovnu sjednicu.

Na sjednici Sabora je razmotren i usvojen Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova u 2010. godini i Finansijski izvještaj Rijaseta u prošloj godini.

Također, Sabor Islamske zajednice usvojio je Prijedlog budžeta Rijaseta i njegovih ustanova u 2011. godini i dao je saglasnost na formiranje jednog medžlisa za područje Trebinja i Bileće pod imenom Medžlis Islamske zajednice Trebinje-Bileća.

Na sjednici Sabora je uručeno priznanje "Salem Šabić“ za najboljeg muteveliju Fikretu Muhiću, muteveliji iz Sanskog Mosta.

Zasjedanje Sabora proteklo je u svečanom duhu. Reisu-l-ulema Mustafa Cerić zahvalio je dosadašnjem predsjedniku Sabora Edhemu Bičakčiću na njegovom nesebičnom rukovođenju Saborom u proteklom četverogodišnjem periodu i izvanrednoj saradnji sa svm organima Islamske zajednice.

Isto tako reisu-l-ulema je čestitao Safetu Softiću na izboru za predsjednika Sabora, naglasivši da je izbor za sabornika i predsjednika Sabora "velika čast za svakog Bošnjaka i veliko javno priznanje“.

Reisu-l-ulema je podsjetio na odgovornost koju Sabor ima u strukturi Islamske zajednice i naglasio da će Rijaset i njegove ustanove biti na raspolaganju sabornicima i saborskim komsijama u svim pitanjima.

U nastavku obraćanja, reisu-l-ulema je ukazao na neke od karakteristika u radu Islamske zajednice od kojih su neke prednosti, neke nedostaci.

Prema njegovim riječima, prednosti Islamske zajednice su jedinstvo vjere i ideje, bratstvo u vjeri koje treba rezultirati većim međusobnim poštovanjem, zatim sloboda Islamske zajednice koja se stalno mora širiti, zajedništvo u akciji u cilju brige za interese muslimana i Bošnjaka, tradicija Bošnjaka, zatim organizacija i institucija, odnosno organizirano i institucionalno djelovanje Islamske zajednice, potom osjećaj pripadnosti Islamskoj zajednici, zatim nesumnjiv međunarodni ugled Islamske zajednice koji se ogleda u njenoj uključenosti u mnoge međunarodne procese i učešće u značajnim globalnim inicijativama, disciplina i povjerenje unutar Islamske zajednice i, na koncu, požrtvovanost muslimana na temelju njihove slobode, svjesnosti i dobrovoljnog angažmana na jačanju, razvoju i čuvanju Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema je ukazao na deset štetnosti ili nedostataka koji imaju negativan utjecaj na funkcioniranje Islamske zajednice. Između ostalog, to su restitucija koja nije sprovedena, pritom posebno naglašavajući posljednje tendencije otimanja vakufske imovine, zatim manjak državne brige, provođenje brutalne medijske hajke, islamofobija kao svjetski fenomen, nezadovoljavajuće moralno stanje u društvu, potom nedostatak idejnosti i kreativnosti u bošnjačkom korpusu za rješavanje ključnih društvenih i nacionalnih pitanja, pristajanje na istrošene ideologije, te tendencija sve veće sebičnosti i zatvorenosti kod Bošnjaka.

U prvom dijelu današnjeg zasjedanja, za predsjednika Sabora izabran je Safet Softić, za potpredsjednike Sabora Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić.

Sabor je danas izabrao četiri člana Rijaseta iz reda muftija Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski, Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki, Ismail ef. Smajlović, muftija vojni i Ejub ef. Dautović muftija zenički, iz reda dekana izabran je dekan Fakulteta islamskih nauka, te direktor Behram-begove medrese iz Tuzle.

Također izabrani su za članove Rijaseta, a iz reda istaknutih pripadnika Islamske zajednice koji nisu zaposleni u njoj, Fikret Karčić i Husein Smajlović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta, prenosi Mina.