{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana konferencija ROB u trouglu moći

20.12.2013. u 16:27
0
2
Održana konferencija ROB u trouglu moći
0
Dnas je u Domu mladih na Skenderiji, održana konferencija ROB u trouglu moći u okviru programa Rodnopravni budžet za mlade, koji se realizira u tri zemlje regije - Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
ROB (u trouglu moći) je skraćenica za rodno odgovorno budžetiranje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a tema podrazumijeva rodnu odgovornost: rodno odgovornu vlast, rodno odgovoran građanski sektor, rodno odgovoran privatni sektor te neizostavan faktor utjecaja: rodno odgovoran marketing i mediji.

Govornici na konferenciji bili su Samra Hadžiabdić-Filipović - direktorica Agencije za ravnopavnost spolova, Anne-Marie Esper Larsen - predstavnica UN WOMEN te Jasmin Bešić - izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Kada govorimo o centralnim obraćanjima u koceptu KULTalka, u cilju motiviranja mladih, govorili su: Adnan Kadribašić - stručni savjetnik Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Selma Kadić-Magalajlić - asistentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Maja Bosnić - koordinatorica za rodno odgovorno budžetiranje BiH - UN WOMEN te Jasmina Knezović - direktorica Bosanskog transportnog servisa d.o.o. Visoko.

Institut za razvoj mladih KULT intenzivno sarađuje sa UN Womanom, Agencijom za ravnopravnost spolova te Gender centrima u BiH, s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti spolova među mladima.

Predstavnica Agencije za ravnopravnost spolova u BiH Samra Filipović-Hadžiabdić kazala je da rodna odgovornost u BiH još nije shvaćena kao važno pitanje, jer se građani u BiH još "nacionalno prebrojavaju".

"Još ne možemo reći da u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti imamo političare koji poštuju zakone, jer su neki zakoni važniji od drugih. Zakon o rodnoj ravnopravnosti spada u manje važne", dodala je Filipović-Hadžiabdić.

Dokaz za to, dodala je, Vijeće ministara BiH, gdje nema nijedne ministrice.

"Kada se radi o zakonodavnoj vlasti tu slijedimo evropski trend. Međutim, u izvršnoj vlasti leži najveća moć", dodala je.

Predstavnica UN Women Anne-Marie Esper Larsen naglasila je da je jako važno uključiti mlade ljude i usmjeriti ih da ostvare rodnu jednakost.

"Mladi su hrabri upravo zato što se usuđuju preispitati ustavne prakse i politike. Angažovati se kao rodna zagovaračica u zemlji koja obiluje postkonfliktnim društvima i tranzicijskim problemima nije nimalo lak posao", dodala je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: