BiH
20

Filipović-Hadžiabdić: Političarima je zakon o rodnoj ravnopravnosti manje važan

FENA
Institut za razvoj mladih KULT upriličio je danas u Sarajevu završnu konferenciju "Rob u trouglu moći" u okviru programa "Rodno pravni budžet za mlade" koji se realizira u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

"Tema konferencije je rodna odgovornost u trouglu moći: rodno odgovorna vlast, rodno odgovoran građanski sektor, rodno odgovoran privatni sektor te rodno odgovoran marketing i mediji", kazala je predstavnica Ekonomskog fakulteta Selma Kadić-Maglajlić.

Dodala je da su oni putem ovih četiriju segmenata prezentirali rodnu odgovornost te naglasili zašto je potrebno da svi budu uključeni.

Predstavnica Agencije za ravnopravnost spolova u BiH Samra Filipović-Hadžiabdić kazala je da rodna odgovornost u BiH još nije shvaćena kao važno pitanje, jer se građani u BiH još "nacionalno prebrojavaju".

"Još ne možemo reći da u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti imamo političare koji poštuju zakone, jer su neki zakoni važniji od drugih. Zakon o rodnoj ravnopravnosti spada u manje važne", dodala je Filipović-Hadžiabdić.

Dokaz za to, dodala je, Vijeće ministara BiH, gdje nema nijedne ministrice.

"Kada se radi o zakonodavnoj vlasti tu slijedimo evropski trend. Međutim, u izvršnoj vlasti leži najveća moć", dodala je.

Predstavnica UN Women Anne-Marie Esper Larsen naglasila je da je jako važno uključiti mlade ljude i usmjeriti ih da ostvare rodnu jednakost.

"Mladi su hrabri upravo zato što se usuđuju preispitati ustavne prakse i politike. Angažovati se kao rodna zagovaračica u zemlji koja obiluje postkonfliktnim društvima i tranzicijskim problemima nije nimalo lak posao", dodala je.