{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana konferencija o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina

F
11.5.2013. u 15:02
0
11
Održana konferencija o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina
0
Održana konferencija o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina
Stari most (Foto: Anadolija)
Na današnjoj Konferenciji o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina zaključeno je da je položaj tog naroda diskriminirajući jer Srbi su konstitutivan, ali ne i ravnopravan narod pošto Bošnjaci i Hrvati mogu donositi rješenja bez Srba.
Ratko Pejanović je istaknuo da je Statut Grada Mostara koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown neodrživ i loš te da predlaže pokretanje inicijative za njegovo poboljšanje kako bi svi narodi bili ravnopravni.

Tom priliko upućena je podrška za osnivanje regije Hercegovina te podrška ideji o uređenju Mostara kao distrikta.

Prema riječima sudionika skupa, neravnopravnost Srba ogleda se kroz nezaposlenost i nezastupljenost Srba u institucijama, javnim ustanovama, preduzećima te da ni jedan Srbin ne obnaša direktorsku, niti funkciju u upravnim odborima pa čak ni u školama koje su nekada nosile ime srpskih pisaca.

Na skupu je pozvan ekspertni tim za reformu Federacije BiH da ozbiljno utvrdi poruke s danas održane konferencije ili će u protivnom snositi odgovornost za nastavak daljnje diskriminacije.

"Tražimo da se u Mostaru konačno počnu poštovati povelje o lokalnoj samoupravi i europski principi i vrijednosti od Europske komisije i OHR-a te PIC-a, umjesto da, kako je to sada bio slučaj, međunarodna zajednica krši evropske principe", istaknuli su u Srpskom građanskom vijeću-pokretu za ravnopravnost koje je organiziralo današnju konferenciju.

Jedan od zaključaka konferencije je da se u budućim rješenjima za Mostar moraju obavezno ugraditi kvote zaposlenja za Srbe prema popisu iz 1991. godine. Također, zatraženo je revidiranje privatizacije kojom je bošnjačkim i srpskim radnicima onemogućeno sudjelovanje u privatizaciji te su tako stavljeni pred svršen čin kod sporova po osnovu zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: