{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana konferencija o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina

F
11.5.2013. u 15:02
0
11
Održana konferencija o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina
0
Održana konferencija o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina
Stari most (Foto: Anadolija)
Na današnjoj Konferenciji o položaju Srba u Mostaru i osnivanju regije Hercegovina zaključeno je da je položaj tog naroda diskriminirajući jer Srbi su konstitutivan, ali ne i ravnopravan narod pošto Bošnjaci i Hrvati mogu donositi rješenja bez Srba.
Ratko Pejanović je istaknuo da je Statut Grada Mostara koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown neodrživ i loš te da predlaže pokretanje inicijative za njegovo poboljšanje kako bi svi narodi bili ravnopravni.

Tom priliko upućena je podrška za osnivanje regije Hercegovina te podrška ideji o uređenju Mostara kao distrikta.

Prema riječima sudionika skupa, neravnopravnost Srba ogleda se kroz nezaposlenost i nezastupljenost Srba u institucijama, javnim ustanovama, preduzećima te da ni jedan Srbin ne obnaša direktorsku, niti funkciju u upravnim odborima pa čak ni u školama koje su nekada nosile ime srpskih pisaca.

Na skupu je pozvan ekspertni tim za reformu Federacije BiH da ozbiljno utvrdi poruke s danas održane konferencije ili će u protivnom snositi odgovornost za nastavak daljnje diskriminacije.

"Tražimo da se u Mostaru konačno počnu poštovati povelje o lokalnoj samoupravi i europski principi i vrijednosti od Europske komisije i OHR-a te PIC-a, umjesto da, kako je to sada bio slučaj, međunarodna zajednica krši evropske principe", istaknuli su u Srpskom građanskom vijeću-pokretu za ravnopravnost koje je organiziralo današnju konferenciju.

Jedan od zaključaka konferencije je da se u budućim rješenjima za Mostar moraju obavezno ugraditi kvote zaposlenja za Srbe prema popisu iz 1991. godine. Također, zatraženo je revidiranje privatizacije kojom je bošnjačkim i srpskim radnicima onemogućeno sudjelovanje u privatizaciji te su tako stavljeni pred svršen čin kod sporova po osnovu zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: