BiH
0

SDA neće dozvoliti legalizaciju etničkog čišćenja Mostara

Piše: A. Lj.
Foto: Aldin Ljubunčić/Klix.ba
Foto: Aldin Ljubunčić/Klix.ba
Kantonalni odbor SDA HNK danas je u Mostaru održao proširenu tematsku sjednicu o temi "Položaj Bošnjaka u Hercegovini", kojoj su prisustvovali predstavnici sa područja cijele Hercegovine.

"Duboko zabrinuti zbog opšteg stanja Bošnjaka u Hercegovini, a naročito na područjima Istočne Hercegovine i dijelova Federacije BiH, koji su u dobroj mjeri etnički očišćeni od Bošnjaka i na kojima su preostali Bošnjaci danas u svakom pogledu marginalizirani, obespravljeni i diskriminirani, odlučili smo da održimo proširenu tematsku sjednicu", ističu iz KO SDA HNK.

Na sjednici je konstatovano da minoran broj Bošnjaka stalno živi u Istočnoj Hercegovini (275 od predratnih 13.956), što dovoljno govori o njihovom položaju i perspektivama za normalan život, razmjerama i posljedicama etničkog čišćenja tog područja. Zabrinutost su istakli i za Stolac, Čapljinu i Prozor, gdje Bošnjaci nemaju nikakvog utjecaja u organima vlasti, niti u javnom životu tih općina.

"U poslijeratnom periodu umjesto da se ispravljaju posljedice dominacije postignute etničkim čišćenjem, stanje se dalje pogoršava, u čemu nažalost učestvuje i međunarodna zajednica. Primjeri takvog ponašanja su Odluke visokog predstavnika vezane za Stolac pa onda Čapljinu, a najnovija je aktivna uloga OHR-a u pokušaju legalizacije etničkog čišćenja u Mostaru, putem promjena Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara, nuđenjem navodnih 'kompromisnih prijedloga', koji ni jednim slovom ne uvažavaju legalne i legitimne zahtjeve Bošnjaka Mostara", dodaju iz KO SDA HNK.

Zbog svega navedenog Kantonalni odbor SDA HNK jednoglasno je donio pet zaključaka u kojima se navodi da Bošnjaci Hercegovine neće prihvatiti da se u aktuelnom procesu ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona legalizira teško stanje ovog naroda u Stocu, Čapljini, Prozoru, Neumu i Zapadnoj Hercegovini, neće se dozvoliti legalizacija etničkog čišćenja u Gradu Mostaru, a uputit će se apel svim probosanskim snagama i institucijama međunarodne zajednice da kvalifikacije iz presude Međunarodnog suda u Hagu u predmetu "Prlić i ostali" budu osnovni orijentir aktuelnih ustavnih promjena.

"Bošnjački narod skupo je platio cijenu svoje slobode i spreman se braniti svim zakonskim sredstvima po svaku cijenu", zaključuju u KO SDA HNK.