BiH
0

Održan završni predizborni skup HDZ BiH u Fojnici

Klix.ba
Visoka delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, predvođena predsjednikom i kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, boravila je jučer u Fojnici.

Delegaciju je ispred Samostana sv. Duha dočekao predsjednik Općinske organizacije (OO) HDZ BiH Fojnica Branko Stanić.

Prije završnog skupa, upriličeno je svečano otvaranje obnovljenih prostorija OO HDZ BiH Fojnica.

"Svjesni važnosti ovih izbora, ne kažemo bez razloga da su ovo historijski izbori, jer oni to zaista i jesu za Hrvate u BiH, iz toga razloga obilazimo BiH s ovim skupovima, od Neuma, Zenice, danas Fojnice i Travnika. Došli smo da kažemo, iako smo mali i malobrojni, nismo preskočili Fojnicu, došli smo s vama podijeliti radost završnih skupova", poručio je Čović na završnom predizbornom skupu HDZ BiH u Fojnici.

Prema njegovim riječima, HNS BiH dao je vrlo jasan odgovor za poziciju Hrvata u BiH.

"Gledajući samostan s ovoga mjesta, poručujemo svima onima koji su mislili da nas nema, neka zavire u muzej u Samostan, i nek prođu hiljade godina unazad, pa nek vide kolika je snaga i vrednota hrvatskog čovjeka u BiH", kazao je Čović.

Ovaj put, dodao je, šaljemo vrlo jasan, hrvatski odgovor - naglasak je na hrvatski zato što čestito želimo preurediti BiH, svoju domovinu BiH.

"Mi je zagovaramo kroz sedam odgovora, koji bi trebali rješiti većinu problema kojeg danas imaju svi građani BiH, a radi se o novom federalnom ustroju BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda; kandidatski status za Evropsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine; privredni rast i razvoj; pravna država; odlučna borba protiv korupcije i kriminala; socijalna pravednost, te zaštita dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata", poručio je Čović.

Okupljenima su se obratili i predsjednik OO HDZ BiH Fojnica Branko Stanić, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ Hrvatske Milan Kovač, nositeljica liste HDZ BiH i koalicije stranaka HNS BiH za Skupštinu Srednjobosanskog kantona (SBK) Lidija Bradara, nosilac liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara, te nosilac liste HDZ BiH i koalicije stranaka HNS BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH Nikola Lovrinović.