Filozofski fakultet Sarajevo
0

Održan simpozij posvećen višedecenijskom filozofskom djelu Abdulaha Šarčevića

FENA
"Abdulah Šarčević - filozofsko iskustvo vremena (filozofija, znanost, umjetnost)" naziv je simpozija koji je održan danas na Filozofskom fakultetu u Sarajevu u čast tog istaknutog akademika čije je višedecenijsko filozofsko djelovanje ostavilo nemjerljiv trag u bh. nauci.

O njegovom radu govorili su mnogi istaknuti profesori, akademici i naučnici iz BiH, osvjetljavajući Šarčevićevo filozofsko djelo kojim je tokom 50 godina obilježio i oblikovao razvoj, modernizaciju i naučno-kritičku svijest u polju humanističkih, društvenih i kulturoloških nauka u BiH.

Akademik Vladimir Premec, profesori Enes Karić, Sadudin Musabegović, Sulejman Bosto, Hidajet Repovac, te Omer Ibrahimagić, samo su neki od predstavnika naučne scene koji su dali osvrt na Šarčevićev rad.

Goste i učesnike skupa pozdravio je dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Ivo Komšić, naglasivši da Abdulah Šarčević spada u red najplodonosnijih filozofskih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije, te najpoznatiji s naših prostora u svjetskim okvirima.

Komšić navodi da opus ovog velikana bh. filozofske misli obuhvata oko 30 knjiga, više od 30 naučnih radova, te bezbroj članaka iz oblasti filozofije, društvenih nauka, teorije umjetnosti i drugih naučnih disciplina.

Za akademika Vladimira Premeca velikanu Šarčeviću pripada zasluga da je autor najvećeg opusa na prostoru bivše Jugoslavije, te da nikada nije napuštao filozofiju da bi se amaterski bavio politikom ili nekom drugom oblašću.

"Šarčević je odgojio brojne generacije, te zadivio evropsku javnost odabravši za doktorsku disertaciju veliku ličnost Karla Jaspersa, koji je morao napustiti Njemačku jer je pisao i predavao studentima o pitanju krivnje. Hitler ga je 1936., nakon što je napisao djelo o Ničeu, poslao u penziju", istaknuo je Premec.

Bardom filozofske misli u BiH i jednim od stupova bh. društva Šarčevića je nazvao Sulejman Bosto, istaknuvši da je njegovo ime sinonim za područje duhovne i humanističke znanosti.

"On je akter i sudionik velikog kulturnog i filozofskog dijaloga u evropskim razmjerama. Njemu duguju mnoge generacije koje je obrazovao. Kulturi i nauci u BiH dao je veliku duhovnu, moralnu i ljudsku investiciju", zaključio je Bosto.

Simpozij su organizirali Filozofski fakultet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH, Fakultet islamskih nauka, Franjevačka teologija, Bošnjački institut, te Bošnjačka zajednica kulture "Preporod".