BiH
7

Održan predizborni skup SBiH Lukavac

Klix.ba
Na sinoć održanoj tribini SBiH Lukavac u Domu kulture Devetak, pred zavidnim brojem prisutnih građana, predstavljen je izborni program SBiH Lukavac za mandatni period 2012. - 2016., zatim kandidati sa liste za Općinsko vijeće Lukavac i kandidat za načelnika općine Lukavac, dr. Midhat Osmanović.

Mjesna zajednica Devetak u lukavačkoj javnosti i šire poznata je po činjenici da je u proteklih osam godina bila favorit u tzv. "infrastrukturnim investicijskim projektima“. Međutim, građani ove mjesne zajednice aktivno sudjelujući na tribini SBiH Lukavac, jasno su pokazali na glavne probleme sa kojima se stanovništvo svakodnevno suočava. Devetački osnovci prvih pet razreda devetogodišnjeg obrazovanja pohađaju u Devetaku, a nastava se odvija u montažnom objektu tipa barake iz perioda rane socijalističke izgradnje u Bosni i Hercegovini. Objekat Doma kulture u kojem je održana tribina SBiH Lukavac je u krajnje ruiniranom stanju, pa se stječe utisak da se u njemu mogu snimati filmovi koji pripadaju horor žanru. Činjenica je da je u asfaltiranju ulica, izgradnju ulične rasvjete i dijelom kanalizacijskog sistema uloženo dosta sredstava, ali mjesta na kojima se okupljaju mladi u MZ Devetak su zaista ispod svih standarda koje zaslužuju građani ove mjesne zajednice, navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Na tribini su svoje učešće imali kandidati sa liste za općinsko vijeće Lukavac: Asidin Ćosićkić, Sanela Jusufović i  dr. Dževdet Osmanbegović . U svojim govorima izrazili su podršku građanima za obnovom Doma kulture, izgradnjom škole, te posebnom potrebom da buduća vlast općine Lukavac počne rješavati probleme iz oblasti zapošljavanja i socijalne politike na lokalnom nivou. 

Kandidat za načelnika općine Lukavac, Osmanović, obraćajući se građanima Devetaka, zatražio povjerenje i podršku SBiH Lukavac uz obećanje da, kada SBiH postane vlast, da je ista spremna biti sistematski testirana i provjeravana. Svaka mjesna zajednica će dobiti dio nagrade koja joj istinski pripada, neće biti posebnih favorita, i neće biti političkog revanšizma, lažnog lokal-patriotizma, kako je to do sada rađeno od strane vlasti u općini Lukavac, navodi se u saopćenju.