BiH
61

Održan performans "Noć Trnopolja u Sarajevu"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) BiH i Udruženje Prijedorčanki "Izvor", u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR organizovalo je večeras performans "Noć Trnopolja u Sarajevu".

Performansom se želi simbolično obilježiti 21. godišnjica od otkrivanja koncentracionog logora Trnopolje kod Prijedora. Logor su otkrili novinari britanskog ITN-a u augustu 1992. godine, i zabilježili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, koji će kasnije biti korišteni kao dokaz na suđenjima za ratne zločine.

Performans uključuje prikazivanje dokumentarnog filma o zločinima u Prijedoru, nakon čega je održana diskusija o različitim pristupima kulturi sjećanja.

Performans pokušava dočarati i djelić atmosfere iz nekadašnjeg logora, a uključuje i javljanje bivših logoraša. Javljanje bivših logoraša organizovano je sa autentičnog mjesta u Trnopolju, gdje se također obilježava ovaj dan. Videolinkom je ispraćeno dodjeljivanje nagrade "Za borbu protiv poricanja genocida", koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki "Izvor".