Kultura
43

Performans "Noć Trnopolja u Sarajevu" u SARTR-u

Klix.ba
Sjećanje na žrtve Trnopolja
Sjećanje na žrtve Trnopolja
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) BiH i Udruženje Prijedorčanki "Izvor" u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR) u ponedjeljak, 5. augusta, organizira performans "Noć Trnopolja u Sarajevu".

Ovim performansom želi se simbolično obilježiti 21 godišnjica od otkrivanja koncentracionog logora „Trnopolje“ nedaleko od Prijedora. Logor „Trnopolje“ otkrili su novinari britanskog ITN-a u augustu 1992. godine, i tada sačinili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, koji će kasnije biti korišteni kao dokaz na suđenjima za ratne zločine.

Performans uključuje prikazivanje dokumentarnog filma o zločinima u Prijedoru, nakon kojeg je predviđena diskusija o različitim pristupima kulturi sjećanja.

Također, na jedinstven način će se pokušati dočarati djelić atmosfere iz nekadašnjeg logora, a uključivat će i uživo javljanje bivših logoraša koji su određeni period bili zatočeni u tom objektu. Javljanje bivših logoraša će biti sa autentičnog mjesta u Trnopolju gdje će se isti također okupiti kako bi obilježili ovaj dan. Video linkom će se također popratiti dodjeljivanje nagrade "Za borbu protiv poricanja genocida", koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki "Izvor". Prošle godine ovu nagradu je dobio istaknuti novinar Ed Vulliamy, koji je 5.augusta 1992 posjetio logore Omarska i Trnopolje i u svijet iznio do tad vješto skrivane činjenice o ovim mjestima zatočenja, mučenja i ubijanja.

Nekadašnja škola u Trnopolju koja je 1992. godine pretvorena u logor danas je napušteni objekat koji povremeno, uz brojne opstrukcije lokalnih vlasti, obilaze bivši logoraši kako bi odali počast ubijenim i nestalim. Ispred ovog objekta u znak provokacije povratnika i svih onih koji su tu bili zatočeni 1992 godine podignut je spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske.

Srdačno pozivamo medije da prisustvuju simboličnom obilježavanju otkrivanja logora Trnopolje koji će se održati u SARTR-u, 5. augusta sa početkom u 21 sat, Gabelina 16.