Kultura
0

Performans "Ostavi trag u njihova sjećanja" u Potočarima i u SARTR-u

Klix.ba
Desetog jula 2013. u Memorijalnom centru u Potočarima, od 12 do 19 sati, i 11. jula 2013., u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), u periodu od 12 do 24 sata, održat će se performans pod nazivom "Ostavi trag u njihova sjećanja". Performans se održava povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.
Sarajevski ratni teatar SARTR i Fondacija Cinema for Peace, kao partneri u projektu "Soba sjećanja", konceptualno tragaju za načinom koliko dokument i sjećanja učesnika preživjelih u tragediji Srebrenica mogu biti relevantni i motivirajući za umjetničko propitivanje događaja i pojedinačnih sudbina.

Kao dokument bi se koristili videozapisi – životne priče i sjećanja velikog broja sudionika u tragediji Srebrenice, dakle lične i vrlo intimne priče o njihovim životima prije, za vrijeme i nakon izvršenog genocida, zabilježene u sklopu Videoarhiva genocida u Bosni i Hercegovini. Fondacija Cinema for Peace do danas je zabilježila više od 1.300 životnih priča osoba koje su preživjele genocid u audio-vizuelnom formatu, koristeći metode usmene historije. U prostorima bila bi postavljena Soba sjećanja, tri zida ispunjena videosjećanjima preživjelih, a četvrti zid tek treba da se definira prisustvom svih onih koji će svojim dolaskom postati i sudionici ovog performansa.

U performansu učestvuju sarajevski glumci, likovni umjetnici, muzičari i pisci, u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom, Memorijalnim centrom Potočari, Sarajevskom filharmonijom, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo i Muzičkom akademijom Sarajevo.

"Ovim putem pozivamo umjetnike i građane da nam se pridruže, te sjećanja preživjelih dožive kao vlastitu inspiraciju za kreativno izražavanje i ljudsko propitivanje u kojem patnja i bolno iskustvo drugog postaju pokretačka snaga u traganju za boljim svijetom kako žrtva ne bi (p)ostala uzaludna. Svi zainteresirani koji žele učestvovati u performansu mogu se javiti na e-mail [email protected] i dobiti sve potrebne informacije.