|

Održan mirni protest Udruženja Žene Srebrenice

Održan mirni protest Udruženja Žene Srebrenice
0
F
FENA
11.3.2012. u 15:59
11
komentara
0

dijeljenja
U znak sjećanja na 11. jula 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici, u Tuzli su danas održani mirni protesti.
Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić kazala je kako Srebreničanke već 17 godina svakog 11-og u mjesecu vrše pritisak na domaće i međunarodne institucije da se otvori što više masovnih grobnica, identificira žrtvama i uhiti ratnih zločinaca.

"Sad će lokalni izbori i zaista se bojimo šta će biti ako Bošnjak ne bude načelnik Srebrenice. Bojimo se šta će biti s Memorijalnim centrom Potočari. Gubimo Srebrenicu, gubimo žrtve koje smo pokopali", kazala je Ćatić, te je dodala kako Srebreničani nemaju ništa protiv Srbina načelnika koji ne negira genocid.

Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com

Mirnim prosvjedima Udruženja građana "Žene Srebrenice" pridružile su se članice Udruženje žena "Zem Zem" iz Ljubljane koje djeluje pod okriljem Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Njima je ovo drugi put da posjećuju Srebrenicu i da na mirnim prosvjedima daju podršku Srebreničankama.

"Ove godine smo pozvale i prijateljice Slovenke koje su željele da odaju počast žrtvama Srebrenice i da upoznaju ove heroine, koje se bore za pravdu", kazala je predsjednica udruženja Sumeja Fridani.

Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com Foto: Darko Zabuš/Sarajevo-x.com

Protestnoj povorci koja je nakon okupljanja kod Pinge produžila do Trga žrtava genocida Srebrenice, pridružile su se Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, kao i građani Tuzle.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...