BiH
18

Određen pritvor za Lijanovića i druge, čeka se potvrda Kantonalnog suda

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Određen pritvor za uhapšene u slučaju "Lijanović i drugi", čeka se potvrda Kantonalnog suda.

Pritvor četvorici uhapšenih određen je rano jutros, saznaje Klix.ba. Ipak, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona će sačekati rješenje Kantonalnog suda Tuzla koji će se tokom dana zvanično oglasiti o određenju pritvora.

Tužilaštvo TK je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla jučer stavilo prijedlog za određivanje pritvora za uhapšene u slučaju "Lijanović i drugi".

Podsjećamo, zatražen je pritvor za Jerka Ivankovića Lijanovića, Suada Čamdžića, Edina Ajanovića i Merseda Šerifovića zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Lijanović počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Jerka Ivankovića Lijanovića se tereti da je, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlasti te postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke Radom za boljitak.

Tužilaštvo tvrdi da je udruženje organizirano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi. Uslov je bio da polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini isplaćuju uhapšenima, kao i da im se sugeriše način lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.