Dubravko Lovrenović
0

Određen je konačan popis 30 nekropola za upis na listu UNESCO-a

FENA
Na sastanku predstavnika četiriju zemalja koje učestvuju u zajedničkom projektu nominacije nekropola stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a - BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, održanom 10. i 11. februara u Beogradu - usvojen ja konačan popis nekropola koje će biti nominirane za Tentativnu listu UNESCO-a.

Ovo je Feni potvrdio član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i predstavnik naše zemlje u ovom projektu Dubravko Lovrenović, navodeći da će za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a biti nominirano 30 nekropola.

Od toga, najveći broj je iz BiH - 22 nekropole, jer se na bh. tlu i nalazi najveći broj stećaka, dok će Hrvatska nominirati dvije, a Srbija i Crna Gora po tri nekropole.

Na sastanku je usvojen i zajednički dio teksta Tentativnog lista koji se odnosi na sve četiri države. Riječ je o modificiranom prijedlogu tog teksta koji je predložila BiH. Time je pripremljen kompletan materijal za nominaciju nekropola na Tentativnu listu svjetske baštine.

"U narednom periodu - od dvadeset do mjesec dana, taj će tekst još jednom biti dorađen, vjerujem vrlo malo, te biti preveden na engleski jezik, nakon čega će svaka zemlja pojedinačno cjelokupni dokument uputiti u sjedište UNESCO-a u Parizu", naveo je Lovrenović.

On je uvjeren da će sav preostali posao biti završen već tokom druge polovine marta, kada bi predajom dokumenta u UNESCO bila završena zvaniča prijava stećaka kao kulturnog dobra za Tentativnu listu.

Lovrenović ističe da su predstavnici četiriju zemalja raspravljali i o principima izrade menadžment planova, koje je potrebno završiti za izradu nominacijskog fajla.

Predstavnica Komisije za očuvanje nacinalnih spomenika BiH Mirela Mulalić-Handan predstavila je sedam principa za izradu tih planova, koji su načelno prihvaćeni. Diskusija o ovom pitanju će biti nastavljena i sredinom aprila, kada će u Zagrebu biti održan sljedeći, 4. sastanak predstavnika četiriju država.

"Izrada menadžment planova je prilično komplicirana materija, ali potpuno sam uvjeren da će stručnjaci iz BiH i ostalih zemalja uspjeti uspješno odgovoriti postavljenim zadacima. Naravno, BiH će imati daleko najteži najsloženiji zadatak, jer smo mi nominirali 22 nekropole", kazao je on.

Nominacijski dosje, čija izrada slijedi nakon predaje fajla za Tentativnu listu, radit će sve četiri zemlje zajedno.

Lovrenović je kao koordinator tog dosjea predložio 20-ak tema kojima će biti obuhvaćen opis kulturnog dobra. O njima će do sastanka u Zagrebu još biti diskutirano, kao i o nosiocima tema koje će se naći u tom dosjeu.

"Očekujem da ćemo do zagrebačkog sastanka usvojiti konačni popis tih tema i popis kolega koji će raditi određene segmente, kao što su ukrasni motivi na stećcima, romanična umjetnost, gotička umjetnost i stećci, i druge teme", istaknuo je on.

Na beogradskom sastanku je utvrđen i rok za izradu nominacijskog fajla. Plan je da kompletan materijal za prijavu stećaka za uvršenje na Listu svjetske baštine UNESCO-a bude predan do 31. januara 2013. godine.

"Proces uvrštenja fajla na Tentativnu listu ne bi trebao biti duži od dva mjeseca. Već smo ušli u izradu nominacijskog fajla i menadžment planova koje namjeravamo završiti do kraja 2012. godine, da bi s početkom 2013. godine fajl mogli predati. Odluka o uvrštenju nekropola na Listu svjetske baštine trebala bi biti donesena na sjednici Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a, koja se uvijek održava u različitim zemljama u svijetu, u ljeto 2013. godine", zaključio je Lovrenović.