{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH kandidirala 22 nekropole stećaka za listu svjetske baštine

F
14.4.2011. u 13:55
0
0
BiH kandidirala 22 nekropole stećaka za listu svjetske baštine
0
BiH kandidirala 22 nekropole stećaka za listu svjetske baštine
Bosna i Hercegovine uputila je u UNESCO-u materijal za nominaciju nekropola stećaka za upis na Tentativnu listu svjetske baštine, čime je završena zvanična prijava stećaka kao kulturnog dobra.
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović naglasio je da je BiH inicijator zajedničkog projekta nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine u kojem, uz BiH, učestvuju i Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

"Projekat je važan za afirmaciju cijelog regiona i jedini je koji ove zemlje vode bez posredovanja neke strane institucije", podsjetio je ministar Nović.

Na konačnom popisu nalaze se 22 nekropole u BiH, dok će, kao dio zajedničke nominacije, Hrvatska ponuditi dvije, a Srbija i Crna Gora po tri nekropole, saopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema procjenama, proces uvrštenja na Tentativnu listu ne bi trebao biti duži od dva mjeseca, a nominacioni dosje, čija izrada slijedi nakon što je predat fajl za Tentativnu listu, radit će sve četiri zemlje zajedno.

Plan je da kompletan materijal za prijavu stećaka za uvrštenje na Listu svjetske baštine UNESCO-a bude predan do 31. januara 2013. godine, da bi se stekli uvjeti da nekropole na Listu svjetske baštine budu uvrštene u ljeto 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: