|

FOTO
/
BiH nominovala 22 nekropole stećaka

BiH nominovala 22 nekropole stećaka
0
F
FENA
15.2.2011. u 14:22
37
komentara
0

dijeljenja
BiH nominovala 22 nekropole stećaka Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović danas su u Sarajevu prezentovali rezultate dogovora predstavnika četiri zemlje koje učestvuju u zajedničkom projektu nominacije nekropola stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a - BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.
Na sastanku 10. i 11. februara u Beogradu usvojen je konačan popis nekropola koje će biti nominovane za Tentativnu listu UNESCO-a.

Ministar Nović je na pres-konferenciji potvrdio da će za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a biti nominovano 30 nekropola.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com

Kako se na području BiH nalazi oko 60.000 stećaka, tako je i najveći broj nominovanih nekropola iz BiH - 22 nekropole, dok će Hrvatska nominovati dvije, a Srbija i Crna Gora po tri.

Kad je riječ o nominovanim nekropolama iz BiH, u kojima se nalaze tri i po hiljade stećaka, one se prostiru na području cijele države.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović kazao je da je na sastanku u Beogradu usvojen i zajednički dio teksta Tentativne liste koji se odnosi na sve četiri države.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com

Time je pripremljen kompletan materijal za nominaciju nekropola na Tentativnu listu svjetske baštine, a Lovrenović navodi da će vjerovatno u martu u Zagrebu biti održan još jedan sastanak.

On je također najavio mogućnost održavanja međunarodnog naučnog simpozija na kojem bi učestvovali stručnjaci iz ove oblasti, jer kako je rekao, stećci su kompleksni i imaju više dimenzija.

Izrazio je nadu da će preostali posao biti završen već tokom druge polovine marta, kada bi predajom dokumenta u UNESCO-u bila završena zvanična prijava stećaka kao kulturnog dobra za Tentativnu listu.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com

Nominacijski dosje, čija izrada slijedi nakon predaje fajla za Tentativnu listu, radit će sve četiri zemlje zajedno.

Na beogradskom sastanku je utvrđen i rok za izradu nominacijskog fajla te je plan da kompletan materijal za prijavu stećaka za uvrštenje na Listu svjetske baštine UNESCO-a bude predan u januaru 2013. godine.

Lovrenović i Nović su izrazili optimizam u vezi s rezultatima buduće kandidature stećaka na ovu listu.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...