BiH
6

Odobrene tri odluke o kreditnom zaduženju Federacije BiH

SRNA
Dom naroda federalnog Parlamenta odobrio je danas tri odluke o kreditnom zaduženju Federacije BiH u ukupnom iznosu od 155 miliona eura za dva energetska i jedan infrastrukturni projekat.

Kreditno zaduženje bazirano je na ugovoru o zajmu između BiH, odnosno FBiH i odgovarajućih domaćih preduzeća sa Njemačkom razvojnom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Odlukom, koja se odnosi na planiranu izgradnju crpne hidroelektrane "Vrilo" u opštini Tomislavgrad, odobreno je zaduženje od 100 miliona eura po sporazumu o zajmu i projektu između Njemačke razvojne banke, BiH, FBiH i Javnog preduzeća "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne".

Rok otplate je 15 godina, grejs period četiri godine, a kamatna stopa će biti na bazi efektivnih troškova refinansiranja Njemačke razvojne banke na tržištu kapitala vezano za euro.

Drugom odlukom, Dom naroda je odobrio zaduženje od 30 miliona eura za izgradnju klasične protočne hidroelektrane "Janjići" na rijeci Bosni južno od Zenice.

Zaduženje je prihvaćeno po Sporazumu o zajmu i projektu između Njemačke razvojne banke, BiH, FBiH i Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH".

Rok otplate, grejs period i kamatna stopa isti su kao u prethodnoj odluci.

Treća odluka odnosi se na odobreno dodatno zaduženje u već postojećem zajmu kod Evropske banke za obnovu i razvoj ugovorenom sa BiH u oktobru 2008. godine za projekat "Koridor 5C".

Odobreno je dodatno zaduženje od 25 miliona eura, jer se ispostavilo da prvobitno odobrenih 180 miliona za izgradnju određenih putnih dionica, ne može pokriti završetak poddionice Suhodol - Tarčin na dionici Vlakovo - Tarčin, kao ni za završetak graničnog prelaza Bijača na poddionici Bijača - Kravice.

Krajnji korisnik dodatnog novca je preduzeće "Autoceste" Mostar. Rok otplate je 15,5 godina, grejs period 4,5 godine, a kamatna stopa šestomjesečni euribor plus jedan posto marže.

Dom naroda će u nastavku sjednice, koja je zakazana za srijedu, 18. juna, razmotriti strateški plan razvoja i organizovanja Službe Parlamenta FBiH za period 2014-2016. godine.

Istog dana će na novom, vanrednom zasjedanju, biti razmotreni prijedlozi zakona, čija je suština finansijska pomoć u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava u BiH, te pomoć nastradalim.