{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Popodne vanredno zasjeda Dom naroda Parlamenta FBiH o sanaciji poplava

F
30.6.2014. u 11:14
0
2
Popodne vanredno zasjeda Dom naroda Parlamenta FBiH o sanaciji poplava
0
Popodne vanredno zasjeda Dom naroda Parlamenta FBiH o sanaciji poplava
Dom naroda Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nastavit će popodne u Sarajevu ranije započetu vanrednu sjednicu, a potom održati novu, također vanrednu, da bi, među ostalim pitanjima, razmotrio set zakona i drugih odluka, predloženih iz Federalne vlade, o sanaciji posljedica u Federaciji izazvanih katastrofalnim majskim poplavama u BiH.
To su zakoni o osnivanju fonda za pomoć poplavljenim područjima te o nekoliko konkretnih pogodnosti za općine i kantone u kojima se desila poplava, kao i zakon o ustupanju, bez naknade, građevinskog zemljišta ljudima što su koji su u velikoj prirodnoj nesreći ostali bez krova nad glavom.

Prema izjavi za Agenciju Fena Vesne Saradžić, dopredsjedavajuće Doma naroda, delegati će danas razmotriti i predloženu odluku o zaduženju po sporazumu Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom za projekt hitnog oporavka od katastrofalnih majskih poplava.

Ovo zaduženje na nivou BiH iznosi 100 miliona dolara, a s državnim i entitetskim nivoima je usuglašeno da Federaciji BiH i Republici Srpskoj pripadne po 47,5 miliona dolara te Brčko Distriktu pet miliona.

Prema obrazloženju koje je protekle sedmice poslanicima Pedstavničkog doma dao federalni ministar finansija Ante Krajina, rok za vraćanje kredita je 25 godina, grace period petogodišnji a kamata je 1,25 posto.

Projekt podrazumijeva hitnu nabavku roba potrebnih na poplavljenim područjima a potom rehabilitaciju putnih komunikacija i objekata lokalne infrastrukture.

Predstavnički dom je protekle sedmice odobrio još jedno zaduženje kod Svjetske banke, koje za Federaciju iznosi 10,2 miliona dolara, za realizaciju projekta zaštite od poplava rijeke Drine u Bosni i Hercegovini.

Odobreno je i dodatno zaduženje Federacije BiH od 92.030.000 KM po 4. stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, o čemu bi danas trebalo da se izjasni i Dom naroda.

U najavljenom dnevnom redu je i predloženo zaduženje od 11 miliona eura po ugovoru o zajmu i projektu između Njemačke razvojne banke, Bosne i Hercegovine, Federacije i općina Tuzla i Zenica za projekt vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda u BiH. Ministar Ante Krajina je kazao da bi po ovom sporazumu stiglo i 10,99 miliona eura granta.

Prijedlog zakona o inspekcijama u FBiH, kao dio Vladinog antikoruptivnog seta propisa, također je u najavi današnjeg zasjedanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: