BiH
2

Predstavnički dom: Reprogramirati kreditne obaveze stradalih u poplavama

FENA
Bijeljina (Foto: EPA)
Bijeljina (Foto: EPA)
Rasprava u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta povodom informacije o posljedicama katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji BiH rezultirala je zaključkom da Federalna vlada u roku od deset dana pripremi zakon o osnivanju federalnog fonda za elementarne nepogode.

"Osnivanje i funkcioniranje tog fonda mora biti definirano kvalitetnim zakonskim rješenjem u kojem bi se preciziralo područje, subjekti i sadržaj djelovanja fonda, od faze prevencije elementarnih nepogoda do faze uklanjanja posljedica“, obrazloženo je u ovom zaključku. Predložio ga je poslanički klub Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma održanoj u Sarajevu povodom katastrofalnih poplava u FBiH te povodom rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Većinom glasova je podržana također inicijativa parlamentarnog odbora za ekonomsku i finansijsku politiku da se od Agencije za bankarstvo FBiH i svih banaka koje posluju na području FBiH traži da za sva pravna i fizička lica koja su pretrpjela značajne štete u poplavama uradi reprogram kreditnih obaveza u otplati glavnice kredita za najmanje godinu do dvije godine i da se otplata kredita pomjeri za naredne dvije godine.

Također je inicirano da Parlament zatraži od Vlade da odluku o preraspodjeli novca od GSM licence stavi van snage te je revidira na način da se novac usmjeri na poplavljena područja.

Naredni zaključak je predložio Kolegij Predstavničkog doma a glasi da federalne institucije i javna preduzeća odmah poduzmu mjere za saniranje posljedica nesreće te donesu nove planove sistemske zaštite od prirodnih nedaća.

Poslanik SDA Dževad Agić predlagač je narednog današnjeg zaključka Predstavničkog doma koji glasi da ministarstva i sve budžetske i vanbudžetske institucije čiji osnivač je Vlada i Parlament najkasnije za 20 dana dostave u proceduru programe utrošaka novca za 2014. te izmjene i dopune pratećih zakonskih i podzakonskih akata. Vlada je zadužena da na ovaj način obezbijedi 100 miliona KM.

Osim ovih zaključaka, Predstavnički dom je danas odobrio Federalnoj vladi rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH, uslovljen vanrednim prilikama, ali i izostankom sedme novčane tranše od kreditnog stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

"Prihode smo u odnosu na planirane povećali za 11,7 miliona KM, a rashode smanjili za 12,4 miliona KM i ukupni efekat na kraju godine bi, ako se sve ostvari kako je planirano, trebao biti 24,1 milion KM", kazao je poslanicima federalni ministar finansija Ante Krajina.

Prvim prijedlogom rebalansa, dodao je, izostalih 224,7 miliona KM od kredita MMF-a i Svjetske banke, u primicima je nadomješteno sa 75 miliona KM iz dobiti javnih preduzeća te sa 110 milona KM nove emisije obveznica i 50 miliona KM trezorskih zapisa.

"Kad su nastupile poplave, ovaj prijedlog je povučen i izvršena preraspodjela te formiran namjenski fond za pomoć od 10 miliona KM, 10 miliona KM predviđenih za nabavku air traktora sa stavke Civilne zaštite preusmjereno je za pomoć od poplava, a i tekuće rezerve su povećane za 4,4 miliona KM također za ovu svrhu", riječi su ministra finansija.

Nova predložena ukupna budžetska cifra je 2.369.391.648 KM, dok je dosad bila 2.357.715.456 KM.

Uporedo s predloženim rebalansom, odobrene su odgovarajuće izmjene Zakona o izvršenju ovogodišnjeg budžeta.

O svemu tome sutra treba da se izjasni i Dom naroda, također, na vanrednoj sjednici u Sarajevu.