Parlament FBiH
0

Odobren Nacrt zakonskih izmjena o željeznicama

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu većinom glasova poslanika odobren je prijedlog Federalne vlade za dopunu entitetskog Zakona o budžetima.

Dopuna tog zakonskog teksta odobrena je u formi nacrta, a Vlada je u obrazloženju između ostalog navela da se tim njenim izmjenama stvara pravni temelj i za pokretanje procedure za izdavanje jemstava za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH, s obzirom na to da trenutna zakonska rješenja nisu prilagođena davanju jemstva za namjene za koje se ovo preduzeće želi zadužiti.

Uporedo s ovim zakonskim aktom, većinom poslaničkih glasova su odobrene, također u formi nacrta, izmjene i dopune Zakona o Željeznicama FBiH.

Prema obrazloženju federalnog ministra prometa i komunikacija Naila Šećkanovića, izmjenama tog akta Vlada u osnovi želi zaštititi držvani kapital u Željeznicama Federacije.

Na današnjoj sjednici se očekuje i poslanička rasprava na osnovu informacije koju je pripremila posebna parlamentarna komisija, zadužena da prezentira stanje u Naftnim terminalima Federacije BiH.

Sjednica je u toku.