{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima

F
27.5.2010. u 16:20
0
0
Odobren Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima
0
Odobren Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima
Dom naroda PSBiH
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu većinom glasova odobren je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima, predložen iz Federalne vlade, prema kojem nijedan zakon čija implementacija iziskuje novac iz budžeta ne može u buduće biti upućen u parlamentarnu proceduru bez prethodne analize o tome da li u budžetu ima novca za njegovu implementaciju i bez analize kako novac za te namjene može biti osiguran.
Predviđeno je da ovakav zakon važi do donošenja zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Parlamentarna zakonodavnopravna komisija je, pak, dostavila Domu naroda svoj stav da takav vladin prijedlog nije usklađen s pozitivnim pravnim sistemom jer ograničava prava ovlaštenih predlagača, u ovom slučaju parlamentaraca.

I u pojedinim delegatskim diskusijama prije glasanja prevladavao je stav da se Vlada stavila iznad Parlamenta, jer, prema ovim razmišljanjima, ona praktično onemogućava članovima tog najvišeg zakonodavnog tijela da predlažu federalne zakone po svom nahođenju, za što su, osim nje, i ovlašteni.

Na osnovu rezultata glasanja (36 za, tri protiv i tri uzdržana), za Vladin prijedlog glasala je značajna većina članova Doma naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: