{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluke Vlade Kantona Sarajevo

F
17.8.2011. u 15:23
0
0
Odluke Vlade Kantona Sarajevo
0
Odluke Vlade Kantona Sarajevo
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vlada Kantona Sarajevo na dala je na današnjoj sjednici saglasnost upravi JU Arhitektonski fakultet u Sarajevu da se prof. dr. Rada Čahtarević imenuje za dekanesu ove ustanove.
Kako je saopćeno na pres-konferenciji, koja je upriličena nakon sjednice Vlade, danas je usvojen i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za kupovinu - pribavljanje nekretnina.

Za ovu odluku saglasnost će morati dati i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, a odnosi se na otkup planinarskog doma koji pripada planinarskom društvu "Planinar" iz Vogošće koji se nalazi u nukleusu zaštićenog područja vodopada "Skakavac".

Kako je obrazložio premijer KS-a Fikret Musić, Vlada će otkupiti dom, a novac će biti isplaćen ovom planinarskom društvu.

Na sjednici je data puna podrška Finansijskim izvještajima o radu javnih ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za 2010. godinu s finansijskim planom za 2011. godinu.

Razmatrana je i Informacije o aktivnostima u oblasti suprotstavljanja kriminalitetu, stanja javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja za period januar - juni 2011. godine, a u okviru ove tačke razgovaralo se o mjerama i aktivnostima koje se provode u sprečavanju krijumčarenja drogom i prekidanju lanca krijumčarenja u regiji.

"Konstatirano je da nedostaju tehnička sredstva koja se najviše ogledaju u sigurnosti saobraćaja jer je u ovoj informaciji navedeno da je povećan broj saobraćajnih nesreća i stradalih", obrazložio je Musić, dodajući da je potrebno postaviti znakove koji na civiliziran način upozoravaju vozače na kameru i radar.

Data je i saglasnosti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za pristupanje projektu "E - Inspekcije". Radi se o projektu koji se provodi u Federaciji BiH uz finansijsku potporu Svjetske banke, a koji će omogućiti inspektorima da na licu mjesta ulaze u baze podataka i na temelju toga povlače kaznene odredbe čime će se poboljšati efikasnost 'e-inspektora'.

Ministar stambene politike Čedomir Lukić podnio je Vladi KS-a Izvještaj o realizaciji Odluke o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenih pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima za period januar - juni 2011. godine.

"Vlada je usvojila ovaj izvještaj, a ohrabreni smo i informacijom da je povećana prodaja stanova", kazao je na pres-konferenciji premijer Musić.

Usvojen je i Prijedlog programa realizacije projekta ENESANSA (ENErgetska SANacija SArajeva) u 2011. godini, koji bi trebao ostvariti uštede energije od oko 600.000 KM.

Ministri u Vladi KS-a razriješili su dužnosti članove upravnih odbora iz oblasti kulture - Collegium Artisticum, Sarajevski ratni teatar-SARTR, Historijski arhiv Sarajevo i Kamerni teatar '55.

Vlada je to učinila pozivajući se na skupštinsko neusvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju ovih ustanova i odluku o osnivanju ustanova u kojoj stoji da "kada se ne usvoje izvještaji za proteklu godinu dolazi do smjene upravljačkih struktura".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: